Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отглеждането на кока в Колумбия е достигнало рекордно равнище през миналата година

Насаждения с кока в Ел Реторно, Северна Колумбия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според ООН отглеждането на кока в Колумбия е достигнало рекордно равнище през миналата година, предаде АП, цитирана от БТА.

Новите данни бяха публикувани от Службата на ООН за наркотиците и престъпността, според която през миналата година близо 230 000 хектара земеделска земя в Колумбия са били засадени с кока, което е с 13% повече в сравнение предходната година.

Южноамериканската държава е най-големият износител на кокаин в света, като осигурява 90% от кокаина, продаван всяка година в САЩ.

Правителството на Колумбия вчера заяви, че площите, засадени с кока, се увеличават с по-бавни темпове, отколкото през предходните години. Властите се надяват, че новите програми, които осигуряват по-големи икономически стимули за фермерите да отглеждат законни култури, ще помогнат за намаляване на производството на кокаин през следващите години.

В събота президентът Густаво Петро, чието правителство е намалило целите за изкореняване на коката, разкритикува водените от САЩ усилия за борба с производството на наркотици чрез изкореняване на кокаиновите култури, като нарече подхода неуспешен.

В речта си на латиноамериканска конференция за политиката по отношение на наркотиците, организирана от неговата администрация, Петро призова съседите на Колумбия да променят подхода си. Той заяви, че употребата на наркотици трябва да се разглежда като "проблем на общественото здраве", а не като военен проблем.

"Трябва да сложим край на катастрофалната политика, която хвърля вината (за производството на кокаин) върху фермерите, без да задава въпроса защо в някои общества хората консумират наркотици, докато се самоубият", подчерта Петро.

Според годишния доклад на ООН отглеждането на кока в Колумбия е отбелязало най-значим ръст в пограничните райони, където кокаинът е лесен за транспортиране и износ.

Представители на ООН заявиха, че производството на кока е намаляло във вътрешността на Колумбия поради спада на цената на кокаиновите листа. Според експертите това дава възможност земеделските производители да бъдат включени в проекти за заместване на културите.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.