Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще предложат ли местните избори във Враца римейк на вота отпреди 4 години?

16 дни преди началото на кампанията за местния вот в Област Враца неизвестните около кандидатурите за кметове и общински съветници са повече от официално оповестените или спрягани като претенденти.

Едно от възможните обяснения на това мълчание е, че досегашните кметове на 10-те общини в региона загряват за пореден мандат в една не особено оспорвана надпревара. Тишината от партийните централи подсказва, че политическата битка ще бъде по-скоро за представителство в Общинските съвети, отколкото за кметските кресла.

Най-вероятно местните избори във Врачанско ще предложат римейк на вота преди четири години. Тогава ГЕРБ триумфира още на първия тур в половината от 10 общини в областта, спечели балотажа в още една община, а в другите четири за кметския стол отново се пребориха опитни местни управленци, трима от които подкрепени от ДПС.

Оттогава обрати прекроиха националния политическия сюжет и отвориха възможности за нови персонажи в общинската власт. Преди вота обаче официално оповестени, или пък шумно спрягани, са имената на малцина кандидати. Ясно се очертават заявките на досегашните общински и някои селски кметове, а тук-там гласовете на новите претенденти звучат по-скоро плахо и едва забележимо.

Възниква въпросът: Ще са достатъчни ли оставащите 47 дни до изборния ден този шепот за промяна да прерасне в толкова отчетлив сигнал към избирателите, че да заглуши направеното и да доведе до обрат?


Отговор търсим в Община Враца, най-голямата в региона и засега с най-много оповестени кандидат-кметове. Официално това са досегашният градоначалник, втори мандат от ГЕРБ, Калин Каменов; издигнатият от БСП, областен партиен лидер Иван Иванов и претендентът на "Възраждане"  депутатът Ивайло Папов. От коалицията "ПП - ДБ" се завъртя името на Кирил Кунгалов, активист от "Продължаваме промяната".

С моментна снимка на заявките за местната власт и нагласите на избирателите във Враца е репортажът на нашата кореспондентка Ива Антонова. 


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.