Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мода в Благоевградско за вота: Независими кандидати с ярко политическо минало

Драматични вътрешнопартийни битки в номинационните събрания за кандидат-кметове на общини белязаха предстоящите местни избори в област Благоевград. В търсенето на сигурна победа някои от партийните централи дадоха индикации, че са готови да пожертват собствените си кандидати и да подкрепят чужди, но с по-голям шанс. Спор няма, че на мода са независимите кандидати за кметове, въпреки, че много от тях имат ярко политическо минало. 

Месец и половина преди местните избори, политическото време дава прогнози за температурни рекорди. Дори най-големите партии имат проблем с кандидатите си за общински кметове. 

Драматично е положението за ГЕРБ в областния център, където не е ясно дали партията на Борисов ще влезе в битката с партийната номинация на Росица Димитрова, или ще подкрепи настоящия кмет Илко Стоянов, който спечели частичните избори като кандидат на ИТН, но сега е независим. 

Основният му опонент и обществен критик е адвокат Методи Байкушев, зад който застава коалицията ПП-ДБ.

Благоевград се оформя и като общината с най-много мераклии за кметския стол - засега 13. Затова тук ще бъде най-интересно и непредсказуемо. В битката влизат още бившите кметове Атанас Камбитов и Румен Томов, бившият областен управител и зам.-регионален министър Николай Шушков, който пък е спасението за местните социалисти, въпреки, че е един от най-близките хора на президента. 

Впечатляващо е партийното самообладание и дискретно поведение в предверието на местните избори при управляващата коалиция ПП-ДБ, които са наясно къде ще играят със собствени кандидати и къде ще подкрепят други.

"Възраждане" влизат в изборния маратон със свои кандидати във всички общини от областта, за да се затвърдят като политическа опозиция.

А жителите на Благоевград се оказаха най-големите критици на политическите пазарлъци, защото са наясно, че те ще плащат сметката.

За политическия пъзел, за договорките под масата и за интереса на избирателите към местния вот – чуйте в репортажа на кореспондента ни Кети Тренчева:

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.