Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мераци за кмет много, а Русе се свива и става все по-екзотичен – като торта "Гараш"

Снимка: Явор Мичев

Преди четири години Русе бе първият град в страната, който възрази на управлението на ГЕРБ и го замени с това на БСП. Дали изборът на хората е бил правилен, става ясно в края на мандата, във време, в което тече мащабен ремонт на ВиК мрежата. Какво е свършено от сегашния кмет и кои са конкурентите му в предстоящата кампания разказва кореспондентката ни Ася Пенчева.

Глобално погледнато Русе има всички географски условия да е най-богатият град на страната ни. Исторически погледнато - това вече се е случвало, следователно - възможно е. От птичи поглед пък градът е приказен. За съжаление нито географското положение помага, нито славното минало, нито великолепната архитектура, а Русе става все по-малък и екзотичен като торта "Гараш".

За да стигнем до въпроса кой иска да управлява този град с 22-вековна история, нека кажем какво се случи през последните четири години, през които начело бе кметът Пенчо Милков от БСП.

Още в началото на мандата си кметът Пенчо Милков заяви, че ще обяви конкурс за нов облик на входно-изходните точки на града - да се усеща от русенци и гостите им, че влизат в прекрасен град и с тъга да излизат от него. Същите са си.

Сградата на хотел "Балкан", в самото сърце на града, продължава да се руши безстопанствено, също както и старата полиция, скрита зад вече раздърпано парче плат. Виновни били съсобствениците на общината, които не се интересували. А какво да кажем за Дома на учителя, който е изцяло общинска собственост и тъне в разруха? Нищо - същото си е, въпреки смелите намерения.

Мостът над Локомотивно-вагонния завод също щеше да е изцяло ремонтиран, а в училище "Васил Левски" в квартал "Дружба" щеше да има голям басейн. Не този трап, който е в момента. Като казахме "басейн" - тази администрация получи банков заем от 12 милиона за голям плувен комплекс, но още сме на етап багери.

Преди две години община Русе сключи договор за партньорство с Икономическа зона "Тракия" с идеята да се привличат инвеститори и да се подпомагат местните предприемачи. Резултатите и в това отношение са нулеви.

Сключването на договор за концесия на летището бе едно от вълнуващите исторически събития за тази кметска администрация, но се оказа, че бизнесмените имат намерение да стрелят по градоносни облаци, а не да извършват граждански полети. За русенци остава летище "Отопени" в Букурещ, което и без това се разширява.

За младежите трябваше още през март да е изградена скейт площадка, но не е готова, а че в лесопарка "Липник" щеше да има въжен парк, май вече никой не се сеща. Децата в общината пък щяха да учат само на една смяна.

Блестящото намерение на Пенчо Милков да превърне Русе в град звезда за жалост на всички ни не се състоя.

Но нека гледаме напред. Самият Милков е обявявал неведнъж, че има намерение за втори мандат. Официално обаче тази кандидатура я нямаме черно на бяло.

Засега имаме заявката само на коалицията ПП-ДБ, които ще разчитат на адвокатката Рена Стефанова да промени модела на управление на града, както тя самата заяви с амбиция Русе да стане уютен, чист и прогресивен град, в който технологиите помагат на гражданите.

Чува се, че други граждани с променлива политическа окраска също имат намерение да се включат в надпреварата за кметския стол от актуални политически сили, но засега нищо не е сигурно. То такава мощна партия като ГЕРБ все още чака сигналната свирка от столицата, та какво остана за другите! Говори се, шефът на държавната болница Иван Иванов щял да бъде кандидатът на ГЕРБ, но във вторник той каза пред местна медия: "Не ме вкарвайте в такива филми!".

Носят се слухове, че ВМРО ще имат свой кандидат, но нямало да бъде нито областният координатор Галин Григоров, нито общинския Иво Пазарджиев, така че и там нещата са в тайна. СДС също май щял да се включи самостоятелно чрез местния лидер Станимир Станчев.

До тук голям е процентът вероятност депутатът от "Възраждане" Златан Златанов да участва според повелята на партията всички депутати-кандидати. Слуховете носят, че и бившият областен управител Борислав Българинов, назначен от служебния премиер Стефан Янев, май ще се кандидатира, но дали ще се с "Възхода" или с други - не е ясно.

Понеже партията на Слави Трифонов ще участва за първи път на избори, из Русе се носят слухове, че бившият областен управител Анатоли Станев щял да участва в изборите, но не като кандидат на ИТН, а през отцепниците на Радостин Василев. Тази смяна е обяснима чрез личните връзки на Станев с бившия депутат Светлин Стоянов, но както казахме - имаме само една обявена кандидатура. 


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна