Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На изборния ринг в Каварна са трима бивши кметове. Прогнозите там винаги са предпоследни

Обезлюдяване и лоша инфраструктура спъват Добрич. Ще промени ли картината вотът?

Областният център е загубил около 20% от населението си спрямо 2011 г.

| Репортаж

В една от водещите в статистиката по обезлюдяване области в България – Добрич, местните избори все още са с неясни играчи, с малки изключения.

Дали разнородната политическа картина на кметовете на осемте общини ще се запази и след 29 октомври? Какви са очакванията на хората и кои са сигурните и евентуалните кандидати?

В десетгодишния период между двете преброявания на населението в страната област Добрич е сред водещите по бързина на обезлюдяване - областният център е загубил около 20% от населението си спрямо 2011 г.

През изминалия мандат политическата картина на общинските кметове в областта беше изключително пъстра – по двама кметове за ГЕРБ и БСП и по един за ДПС, ВМРО, местна коалиция ДБГ и един независим. 

Кои са следващите претенденти за кметския стол все още официално почти не е ясно, но повечето основни играчи вече са известни.

Още в началото на месец август стана ясен кандидатът на БСП за трети мандат в община Генерал Тошево - Валентин Димитров. Тогава той беше задържан по обвинение от Европейската прокуратура и освободен с парична гаранция.

Община Каварна  Снимка: БГНЕС

В община Каварна борбата отново ще е безмилостна. Там всички прогнози винаги са предпоследни и обикновено нямат нищо общо с крайния резултат, тоест Каварна е общината на непредвидимо случващото се. На ринга се изправят трима бивши кметове – Цонко Цонев, подкрепен от Новото време, Нина Ставрева, подкрепена от няколко леви партии и ДПС, както и настоящият кмет Елена Балтаджиева, подкрепена предишния мандат от ВМРО и засега неясно от кого при предстоящите избори. Какво наблюдават и какво очакват жителите на морската община.

"В края на мандата започна да се прави нещо. Младите гледат големите градове. Градът се обезлюдява."

"Всяка изминала година става все по-зле откъм работа. Все по-малко хора има в града."

"Може доста по-добре да се развие градът. Изоставаме в сравнение с Шабла и Балчик. Имаме големи проблеми с водоснабдяването, с кучетата, с мръсотията в града."

В Добрич за трети мандат ще се кандидатира настоящият кмет Йордан Йорданов, срещу него засега ще се изправят настоящият областен управител Йорданка Костадинова от ПП/ДБ, областният председател на БСП Стон Люцканов, Красимир Николов от ГЕРБ и Георги Джендов от "Възраждане".

Как се чувстват добричлии и за какъв град мечтаят:

"Този център не знам колко още ще го гледаме в това ужасно състояние."

"Градът ни, макар и по-бавно, става по-приятен за живеене, по-красив и по-устойчив за развитие."

"За втори пореден мандат не могат да се разберат. Страдат гражданите. Дългоочаквани проекти така и не се случват."

"Най-вече инфраструктурата, която довежда до града. Ако има инфраструктура, ще има и инвестиции."

"Тъжно място. Никога не съм си чувствала толкова зле, като се разхождам из града, колкото в последно време. Заради обезлюдяването, заради безличността на града."

Каква промяна би накарала младите хора на Добрич да се върнат тук след завършване на висшето им образование:

"Градът сякаш е запустял, центърът е непривлекателен."

"Не виждам в Добрич да има реализация, която би ме накарала да се върна. Няма потенциал за развитие тук."


По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.