Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свирен ли е мачът? Оформя ли се изборен феномен в Кюстендилско и защо?

Някакъв изборен и властови феномен се оформя в Кюстендилско. На предишния вот кметовете и на 9-те общини бяха преизбрани, някои от тях - на балотаж. Позапазиха се и съставите на общинските съвети. Прогнозите и очакванията са и сега досегашните местни управници да запазят позицията и хегемонията си.

4 общини са червени - най-малката Трекляно, където от 1944 год. друга партия или коалиция освен лявото не е печелила. Невестино, където ситуацията е същата, а също и Бобошево. В Бобов дол БСП подкрепи за втори мандат Елза Величкова.

Останалите 5 - плътно са за ГЕРБ: Дупница, където инж. Методи Чимев и несменяемият му екип завършват трети пореден мандат, Сапарева баня – там Калин Гелев има дотук два мандата, Кочериново - Иван Минков, също с три мандата, а рекордьор е кметът на Рила Георги Габзималски, който завършва пети мандат, и "глади панталона си" за шестия, твърдят местните активисти.

В Кюстендил пък десният Петър Паунов, с четири поредни мандата дотук, е подкрепян отново от ГЕРБ. Малко вероятно е да има изненади и на вота на 29 октомври. Дори вървят залози, като този дали Паунов ще спечели за пети път, като досега не е губил избори, а мизата на облозите стигнала дори 1000 евро.

"Мачът е свирен", коментират хората в кафенетата, но това е местен политически фолклор. Предизборните настроения обобщава кореспондентът ни в Кюстендил Кирил Фалин.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна