Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люта битка за вота на видинчани: Хората искат пари и край на обезлюдяването?

Битка с неизвестен край се очертава за кметското място във Видин, почти сигурен балотаж и разнороден Общински съвет.

На пръв поглед настоящият кмет на общината д-р Цветан Ценков се ползва с подкрепата на своите съграждани, но в последните месеци срещна сериозен отпор в Общинския съвет след като се стигна до разрив със съветниците от групата на ГЕРБ, с които, в началото на мандата, подписа споразумение за съвместно управление. Дори част от листата за общински съветници, която оглавяваше през 2019 година, премина в опозиция.

По тази причина Община Видин остана без утвърден бюджет за 2023 година и без списък с капиталови разходи. Преди 4 години Цветан Ценков беше издигнат от широка "Местна коалиция СДС". Тогава спечели изборите на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ за втори мандат Огнян Ценков, който сега отново ще участва в местния вот, но издигнат от партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България".

Кандидатурата на д-р Цветан Ценков за втори мандат бе оповестена от инициативен комитет, в който личат имена, свързани с НДСВ, ДПС, БСП, както и представители на местния бизнес. Зад него стои и местната структура на коалиционния партньор на ГЕРБ на национално ниво СДС. Също така Ценков е сочен за част от кметовете, зад които стои президентът Румен Радев. Потвърждение за това бе посещението на държавния глава във Видин в навечерието на предизборната кампания и присъствието на областния управител по време на служебните кабинети Огнян Асенов при официалното представяне на кандидатурата на Цветан Ценков за втори кметски мандат.

В същото време партията на Бойко Борисов залага на областния си координатор Александър Матеев - архитект и художник със собствен бизнес. Той за кратко бе депутат от ГЕРБ в 45-ото Народно събрание, участва и в листите за последните няколко предсрочни парламентарни избори. Смята се, че Матеев ще е и най-сериозният опонент на Цветан Ценков в предстоящите местни избори.

Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" застана зад кандидатурата на своя народен представител от Видин Любен Иванов. Юристът е от квотата на "Демократична България", бе общински съветник от листата на настоящия кмет, както и областен управител по време на правителството на Кирил Петков.

Любопитна ще е и борбата за гласовете на левия избирател във Видин, след като почти цялата група на БСП в Общинския съвет се отцепи. В знак на несъгласие с политиката на лидера на столетницата Корнелия Нинова, в последствие партийните членове напуснаха столетницата и създадоха местното движение "Справедливост за Видин". Очаква се кандидатът им за кмет да бъде вече бившият областен и общински председател на БСП Димитър Велков. Партията на Нинова пък издигна за кмет на Видин брокерът на недвижими имоти Иван Николов, който има опит и като служител в община Видин.

Адвокат Стефан Стефанов ще бъде кандидатът на партия "Възраждане" за кмет на крайдунавския град. Стефанов се включи в местния политически живот като кандидат за народен представител от формацията на Мая Манолова "Изправи се БГ".

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" по всяка вероятност ще заложи на областния си лидер Милен Милчев - бивш шампион по самбо, икономист със собствен бизнес в сферата на земеделието. В надпреварата се очаква да се включи, като кандидат на Движението за права и свободи, още един бивш видински кмет - Герго Гергов, преди представител на БСП. На този фон е трудно да се прогнозира какъв ще бъде съставът на Общинския съвет след изборите на 29 октомври.

Интересен факт за местните избори в община Видин е, че само веднъж след демократичните промени един кмет е управлявал два мандата. Разочаровани от изоставащото развитие на региона гласоподавателите в годините на преход търсеха нова алтернатива на всеки четири години. Дали и сега ще е така, ще разберем след по-малко от два месеца.

В един от най-бедните региона на страната, гласоподавателите естествено очакват местната власт да вложи усилия в привличане на инвеститори, повишаване на жизнения стандарт и спиране на обезлюдяването.

Репортаж на Цветомир Цветанов от БНР Радио Видин.




По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна