Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметските избори идват: В Ямбол партиите са регистрирани – кандидати още няма!

Десет дни преди старта на предизборната кампания се отправяме към Ямбол, за да видим какви са настроенията в сочения, доскоро за червена крепост район. За участие в кметската надпревара в Общинската избирателна комисия в Ямбол са регистрирани 19 партии и коалиции

Въпреки близкия старт на предизборната надпревара, официално представяне на претендентите за кметове на петте общини в областта, няма. 

Единствено БСП за България оповести своя кандидат за поста в Ямбол – д-р Недялка Влахова, настоящ общински съветник от гражданската квота на социалистическата партия. 

Със сигурност обаче се знае, че настоящият кмет Валентин Ревански, избран преди четири години с подкрепата на партия "Пряка демокрация", ще поиска от своите съграждани доверие за още 4 години и най-вероятно ще го получи.

Опоненти на кмета Ревански като слабост в неговото управление посочват липсата на инвестиции.

За кандидат на ГЕРБ се чува, че ще е бившата директорка на Социално подпомагане Мария Славова. "Продължаваме промяната" ще заложат на кардиолога д-р Георги Стефанов. В надпреварата вероятно ще се включи и инж. Георги Славов, който три мандата преди Ревански, печели изборите като кандидат на ГЕРБ. Засега това се очертават като основните претенденти в Ямбол.

Хвърляме поглед и към най- малката община в областта – крайграничната Болярово. Интересното там, че нейният кмет Христо Христов от БСП, завършвайки седмия си мандат начело на общината, се кандидатира за 8-ми мандат.

В другата крайгранична община Елхово, кметът на ГЕРБ Петър Киров ще се кандидатира за пети мандат. В община "Тунджа" кметът Георги Георгиев от БСП ще се кандидатира за 6-и, а в Стралджа бившият футболист на ЦСКА Атанас Киров за трети.

Големи изненади в тези избори не се прогнозират и най-вероятно досегашните управници ще останат на местата си. Всички те ще търсят подкрепата на своите съмишленици и съпартийци в общинските съвети. Имената в челните позиции в листите вече известни, но от сега е ясно и че битката за преференции за пореден път ще внесе интересен нюанс в очертаващата се иначе скучна предизборна кампания.

Склонни ли са избирателите да се разделят с досегашните управляващи, доволни ли са от направеното през последните четири години и какво искат да се промени? Отговорите на тези въпроси търси кореспондентът ни Даниела Костова.



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна