Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стари лица, но и стари проблеми – бедност, застаряване... Хасково преди вота

Хасковска област е една от най-бедните в страната, според последните данни на Националния статистически институт. Инвестиционната активност в региона се определя като слаба. Образованието е незадоволително, като делът на слабите оценки е най-високият в страната. Здравеопазването страда от недостиг на лекари и болнични легла. Населението застарява, а младите хора предпочитат да работят в чужбина.

На фона на тези тревожни данни в битката за местната власт се впускат кандидати за кметове, които обещават да се справят с инфраструктурата, проблемите във ВиК сектора, демографския срив.

Ивайловградското село Гугутка, годината е 2007 и това е единственото място в Хасковска област, където ГЕРБ печели изборите. След 16 години, от 11 общини в региона, 7 се управляват от ГЕРБ - Ивайловград, Харманли, Любимец, Димитровград, Симеоновград, Свиленград и Хасково. 

Минерални бани и Стамболово по традиция са на ДПС, а преди 4 години към тях се присъедини и Маджарово. Тополовград е на "Възраждане".

Свиленград

Повечето жители са митничари и граничари. Паркингите и лабораториите са частни. Останалата част обслужват хазартните зали. Не е тайна, че кметът винаги е този, който е подкрепен от бизнеса, без значение от коя партия е издигнат.

Харманли

Градът на бежанците с бунтове и погром в лагера и протестите на гражданите, които не искат бежанците там. Не е ясно дали "Възраждане" ще издигнат кандидат за кмет, но е възможен силен националистически  вот.

Хасково

БСП - Хасково се включи в необичайна схема, на национално ниво е опозиция на ПП-ДБ, но в областния град е в коалиция. Там са още "Български възход" и местната партия "Българе", която има зам.-кмет в сегашното управление. В тази коалицията се нарежда и създадената преди два месеца гражданска  формация "Спаси Хасково", но се оказа, че не са си направили регистрация в ЦИК и няма да могат да използват това наименованието в листата за общински съветници. Всички те ще подкрепят независимия кандидат издигнат от Инициативен комитет - Николай Ставрев, женен с дете, работил на високи позиции в известна компания за безалкохолни напитки.

На терена се появи и старият кмет Георги Иванов, който управлява Хасково цели 16 години от 1999 до 2015. Издигнат е от ИК, но за регистрацията е ползвал партия "Български гласъ". Той твърди, че е готов с решения и проекти, а мотото на кампанията му е: "Да се обединим и да победим".

"Възраждане" издигат кандидатурата на своя депутат Георги Георгиев и искат да стигнат до балотаж. Поставят си 4 основни задачи - ВиК-мрежата, пътищата, тежкият трафик и паркирането, а и демографският проблем.

ДПС ще издигат свой кандидат, въпреки че все още не е обявен официално. В предишните местни избори нямаха свой и негласно подкрепиха ГЕРБ, като получиха заместник-кметско място. Ясно е, че без Движението изборите за Хасково няма да минат. Вероятно на първи тур ще гласуват за свой кандидат, а за втори тур ще дадат подкрепата за ГЕРБ.

ГЕРБ вече одобри кандидатурата на Станислав Дечев за втори мандат.

Да чуем и гласовете на избирателите - какво искат от кандидатите и за какво ще дадат гласа си. Репортаж на кореспондента ни Дора Атанасова:



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна