Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гореща битка за кметския стол на Плевен. Кандидати има, но има и неизвестни

В Плевен се задава "гореща" надпревара за кметския стол. Не по-малка ще е битката и в 11-те общини на областта. Все още не са известни всички кандидати за кметове, което създава предпоставка за слухове. Дори някои от основните партии не са обявили имената, на които ще разчитат за пробив в местната власт.

Какво е известно до момента?

Първи на 6 септември Георг Спартански обяви, че се кандидатира за трети пореден мандат за кмет на община Плевен като независим. Направи това на моста на Водната каскада в града, след официалното честване на Съединението. За символиката на избраното място, където обяви кандидатурата си, Спартански подчерта, че мостът означава общ път в една посока.

Инициативен комитет издигна юристът Александър Николов, започна събиране на подписи, но по-късно зад кандидатурата му застана и Местна коалиция (МК) "Алтернативата на гражданите", в нея влиза и ВМРО, уточни бившият депутат д-р Калин Поповски и уточни, че ще имат пълна листа за общински съветници.

Инициативен комитет с почетен председател маестро Йордан Камджалов издигнаха кандидатурата на съдията в Районния съд Чавдар Попов. Известният диригент за първи път сменя регистрацията си, за да гласува в Плевен.

Кандидатът за кмет Чавдар Попов каза, че това, което се опитва, е да направи революция - в начина, по който се провеждат изборите – без купуване на гласове и притискане на работещи в една или друга фирма, в начина, по който се управлява една община като Плевен.

Същия ден общинският съветник Бойко Тодоров обяви, че той и основната партийна организация "Банкер" напуска БСП в Плевен заради несъгласието им с подреждането на листите. Имена и намерение не спомена, но по-късно стана ясно, че Бойко Тодоров е кандидатът на Левицата за кмет на Плевен.

БСП участва в изборите с дама – това е Ева Маринова, която не успя да стане депутат на последните избори. Листата е от 37 души, на второ място е доц. д-р Бисер Борисов, а на трето е Свилен Атанасов, лидер на партията в Плевен и региона.

Още една дама до момента иска да е кмет – Наталия Цанева, с 25-годишен опит като финансист и счетоводител. Тя е кандидатът от коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България", съобщи Людмил Софрониев, областен координатор на ПП.

Пълна листа за съветници и кандидата за кмет инж. Сашо Радоловски, обявиха от политическа партия (ПП) "Консервативна България".

Все още ГЕРБ не е обявил кандидатите си. В общественото пространство се появи име, но чакат решението в София, но ще имат кандидати във всички населени места, някъде в коалиция.

Обещанията започнаха: Задържането на младите хора в града, а тези, които са го напуснали, да се завърнат. За нормална среда за живот, градът да бъде средище на спорта, духовно място, в което всеки да се чувства добре. За по-добра жизнена среда, за това да превърнем Плевен в чист и проспериращ съвременен европейски град, за да се гордеем, както със славното му историческо минало, така и с днешните постижения.

Какво мислят плевенчани и как ще изберат своя кмет? От Плевен – кореспонденция на Латинка Светозарова:

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна