Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Къси са пистите пред кандидатите в кметските надпревари в Старозагорска област

Местните избори на 29 октомври вече чукат на вратата. Броени дни остават до предстоящата предизборна кампания. Срокът за регистрация на партии и коалиция в предстоящия вот вече изтече на 18 септември, а ден по-късно беше отворена процедурата и за същинската регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници.

Сякаш встрани от предизборните страсти стои Старозагорска област, където към 20 септември тук-там изкачат имената на някои от действащите кметове в 11-те общини, но и те все още не са с гриф "официални". Изобщо енигматични се очертават изборите тук, а борещите се за доверието на избирателите имат пред себе си много къса писта, за да наложат образа, идеите и програмите си. Това с особена сила важи за новите имена, устремили се към местната изпълнителна власт.

И като казваме "официално", то официално, въпреки номинацията на изпълнителната комисия на ГЕРБ, приключващият третия си мандат начело на Стара Загора Живко Тодоров все още не е кандидат-кмет. Самият той преди дни обяви, че предстои да вземе окончателно решение. В изминалите три години градоначалникът многократно потвърждаваше позицията си, че кара своя последен мандат и повече няма да се кандидатира. През това време различни спекулации посочваха областния лидер на формацията Радостин Танев, който от началото на годината се превърна в зам.-кмет на общината, като възможен наследник на Тодоров. Но всичко като че ли се изясни в полувремето на срещата от световното първенство между Япония и Испания в края на миналата година, когато дошлият на терен в Стара Загора лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отсече, че не си представя града без Живко. Положителна оценка за управлението на кмета в навечерието на вота споделят и голяма част от анкетираните старозагорци.

Кандидатурата на Живко Тодоров получи подкрепа и от Инициативна група от 50 изявени старозагорци, които си поставиха за цел да принудят, в добрия смисъл на думата, градоначалникът да преосмисли своето предишно решение и да се кандидатира отново.

В битката за кметския пост в Стара Загора публично обявени към момента са две кандидатури – тази на председателя на местния парламент Мария Динева, издигната от местна коалиция Народен съюз, както и номинацията на БСП проф. Иван Върляков.

Множеството преговори между ПП-ДБ на местно ниво обаче все още не са довели до изкристрализиране на фигурата за кмет, зад която обединението ще застане. Спекулациите тук вървят с пълна сила, но едно е ясно това няма да е народният представител и енергиен специалист на формацията Радослав Рибарски.

В движение в надпреварата се очаква и номинацията на "Възраждане", а според запознати на 99% това ще е народният представител Искра Михайлова. Кандидатите за кметове в Стара Загора ще се борят да заслужат доверието на хората, които пък настояват за повече работни места и по-качествени ремонти.

Дали в Стара Загора ще видим интрига за кметския пост, както през вече далечната 2007 г., или отново фаворитът ще отвее на първи тур останалите, предстои да разберем. Едно е сигурно – Стара Загора, както никога преди, е във водовъртежа на редица предизвикателства, които ще изискват смело и енергично лидерство.

Малко са известните кандидати и във втория по големина град в областта Казанлък. От списъка на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с кандидатите за кметове, оповестен в медиите на 12 септември, излезе името на Галина Стоянова. Тя, подобно на своя съпартиец Живко Тодоров, приключва третия си мандат. Коя е конкуренцията на Стоянова днес обаче е трудно да се каже, тъй като кандидати черно на бяло липсват. Неофициално се споменават имената на бившия ръководител на ОДМВР Стара Загора Алекси Алексиев като номинация на ПП-ДБ и на бившия депутат на "Възраждане" Димитър Пашев. Утвърден кандидат-кмет в Казанлък имат от БСП в лицето на хирургът д-р Иван Колев.

Интересна се очертава надпревара и в миньорския град Раднево, където досегашният кмет от ГЕРБ д-р Теньо Тенев се очаква да има сериозна конкуренция в лицето на номинацията на ПП-ДБ, а и от страна на кандидата на „Възраждане“. Кои ще са те обаче все още не е публично оповестено.

В Чирпан кметската надпревара е забулена в мистерия. Кандидати е сигурно, че ще има, и по всичко изглежда, че сред тях ще бъде и действащият кмет Ивайло Крачолов, който приключва първия си мандат.

В Гълъбово на пръв поглед промени са малко вероятни в кормилото на местната власт, след като за шести път действащият градоначалник Николай Тонев се впуска в кметската надпревара. За многогодишния кмет подкрепа даде и БСП.

И така стигаме до Подбалканските общини в Старозагорска област. Голямата новина идва от Гурково, където 7 партии са напът да излязат с общ кандидат срещу действащия кмет Мариян Цонев. Местен бизнесмен е близо до това да обедини ГЕРБ, ПП, ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН, и ВМРО в опит да пребори станалия печално известен с ареста си през 2021г. настоящ градоначланик. Любопитен е моментът и дали ДПС ще застане зад Цонев, както го направи преди 4 години. А проблеми в Гурково не липсват, споделят онези, престрашили се да говорят за това публично.

Мъглиж беше пръв, подсеща ни творбата на Гео Милев. Факт е, че кметът на Общината Душо Гавазов бе един от първите, оповестили участието си в местните избори. Очаква се в близките часове зад него да застане партия ГЕРБ, която подкрепи Гавазов на частичните кметски избори през 2021 г. Изненадващо, но жителите на града са категорични, че проблем с работните места няма. Те очакват от следващия кмет повече приемственост и по-добра инфраструктура.

И така, в навечерието на предизборната кампания почти нищо в Старозагорска област не е ясно. По всичко изглежда обаче, че ГЕРБ ще заложи отново на популярни в местната власт имена, в опит да задържи хегемонията си в региона. На този етап конкурентите действат предпазливо и несигурно, а пистата пред тях е все по-кратка, разказва репортажа си Живко Иванов от Радио Стара Загора:По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.