Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не се оплаква, никой не се и хвали, животът си тече – преди вота в Силистренско

Каква ще бъде изборната битка в Силистренско на 29 октомври? Какви са проблемите, които не търпят отлагане, и ще запазят ли досегашните местни управници в региона  позициите си?

Любовта към Силистра е като във фантастичен роман – обичам Родината, но мразя Държавата. Всички милеят за града, но го напускат с надеждата за по-добър живот ден след ден, месец след месец, година след година.

След последното преброяване Силистра прилича на град от трета категория. Никой не се оплаква, никой не се и хвали, а животът си тече.

Пет партии, две коалиции и един инициативен комитет са се регистрирали за участие в битката за кметския стол в крайдунавския град.


В Силистра ГЕРБ записа три мандата с кмет, който този път остава извън пейзажа. Новият кандидат ще е депутатът и бивш областен управител, а преди това и шеф на полицейската дирекция – Ивелин Статев.

Очакванията са да стигне до балотаж срещу Александър Сабанов, издигнат от Инициативен комитет. Не за друго, а защото Сабанов вече игра този мач през 2011-та и 2015-та срещу досегашният кмет д-р Юлиян Найденов.

През 2019-а балотажът бе между д-р Найденов и кандидатът на БСП Момчил Неков. Тогава Сабанов не се яви, беше депутат от гражданската квота на ВМРО.

Този път социалистите на Корнелия Нинова ще участват само с листа за общински съветници и официално излязоха с декларация, че подкрепят независимия кандидат Сабанов, зад когото застават и ИТН, ВМРО, "Български възход" и Партия на консервативна България, обединени в местната коалиция "Алтернативата на гражданите".

Другите официално известни имена, до момента, са на кандидатите на "Възраждане" – Петко Добрев, областен управител от времето на НДСВ, а и Георги Минчев от "Пряка Демокрация".

Говори се обаче и за Мария Илчева, която ще бъде човекът на ПП-ДБ и за Бирол Мехмед на ДПС. Нещо, което се случва за втори път в крайдунавския град – ДПС да има свой кандидат.


Повече от кандидатите за кмет на Силистра ще са в листите за общински съветници. От край време местният парламент всъщност е теренът за голямата игра, където подкрепата на едно или друго решение се търгува срещу апетитно работно място, участие в проекти или обществени поръчки. А избирателите имат съвсем прозаични желания… да им бъде чисто и подредено, а и да имат работа.

Какъв трябва да е новият кмет и какви ще са проблемите, които ще трябва да решава – в репортажа на нашия кореспондент в Силистра Незабравка Кирова. 

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна