Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч се очертава изборна драма, а в останалите 7 общини – предрешен вот

Два дни преди началото на предизборната кампания за местния вот и няколко часа преди за изтече крайният срок за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници, в област Ловеч те вече са ясни.

По всичко личи, че най-оспорвана ще е битката в областния център Ловеч, а в останалите седем общини в областта като че ли изходът от изборите за общински кметове ще мине без изненади.

Само до преди десетина дни очакванията за нея бяха едни, но нещата се промениха коренно след като от ГЕРБ предприеха изненадващ, но приет със задоволство ход, определен като правилен, не само от симпатизантите на партията.


Доверието към досегашния кмет на града Корнелия Маринова, която управлява два мандата, беше свалено от централното ръководство, въпреки че тя беше единствената кандидатура и одобрена от номинационното събрание на местната структура, когато беше обявено, че ГЕРБ – СДС ще заложат на настоящите си кметове за нов мандат. А Маринова уверено се готвеше за трети, въпреки огромното недоволство на ловчанлии от управлението й, особено на жителите на най-големия квартал в града "Младост".

Драмата в ГЕРБ настъпи на 14  септември, когато Корнелия Маринова разбра, че няма да е кандидат за кмет. Тя изрази разочарованието си от решението да бъде сменена, а във Facebook страницата си обяви, че подава оставка като общински ръководител на партията, но ще помага за спечелването на изборите.

Вместо нея от ГЕРБ-СДС залагат на адвокат Валентина Недялкова, дългогодишен председател както на Районната, така и на Общинската избирателни комисии, а този ход се прие с облекчение от симпатизантите на ГЕРБ, защото отново изкарва кандидата им на пол-позишън в надпреварата и до голяма степен обърка плановете на основните конкуренти за кметския стол.

Като най-сериозни опоненти на Недялкова в предизборната битка се очертават депутатът Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“, Страцимир Петков, издигнат от ИТН и „Български възход“, Борислав Илевски от БСП и директорът на ловешката болница д-р Алдин Начков, издигнат от партия „Възраждане“.

ДПС също ще има свой кандидат в лицето на областния си председател Сурай Велиева, въпреки че на предходните местни избори нямаха и подкрепиха тогавашния кандидат на ГЕРБ Корнелия Маринова и с гласовете им тя спечели втория си мандат. Сега, с издигането на свой кандидат, движението прави изборите в Ловеч още по-интересни и непредсказуеми.

Но местните жители са доволни, че в надпреварата основните играчи залагат на нови лица.

В Ловеч обаче се очертава доста шарен общински съвет, в който се очаква да влязат и представители на по-малките партии и коалиции, като само ГЕРБ-СДС имат пълна листа.


А очакванията към следващите управляващи на града са големи. Хората искат най-после да бъдат решени проблемите с разбитите улици, обществения транспорт, състоянието на гробищния парк, липсата на инвестиции, а оттам и атрактивни, с добро заплащане работни места.

В останалите седем общини в Ловешка област кметските избори изглеждат предначертани. Битката там ще е основно за общинските съвети.

ГЕРБ-СДС издигат кандидати в 6 общини, а в Ябланица и Летница подкрепят независимите Найден Найденов и Красимир Джонев, които са подкрепени и от БСП и ДПС и изглеждат без конкуренция на изборите. За Джонев това ще е негов седми кметски мандат.

Свои кандидати за кметове във всички общини имат от „Възраждане“ – те остават голямата загадка на предстоящия вот и заради високия резултат на парламентарните избори, и заради номинираните от партията.

БСП за България отдавна е загубила позициите си в областта, но едва ли някой се съмнява, че кандидатът им в Троян Донка Михайлова отново ще спечели и ще продължи да управлява планинския град, защото хората там оценяват направеното от нея през последните 12 години. Не случайно тя ще бъде подкрепена и от „Продължаваме промяната“ на предстоящите избори.

Предрешени се очертават и изборите в Луковит,  Угърчин и Априлци, където настоящите кметове са на ГЕРБ Иван Грънчаров, Станимир Петков и Тихомир Кукенски, а те са сочени за фаворите за нов мандат, при това още на първия тур.

Интересна битка се очертава в Тетевен, където основните политически сили се хвърлят срещу настоящия кмет Мадлена Бояджиева от ГЕРБ-СДС. Не е за подценяване и кандидатурата на бившия кмет Милен Милев, а въпросът е кой ще успее да стигне до балотаж срещу Бояджиева.

Така гвоздеят в предизборната надпревара се очертават Ловеч и Тетевен, но голямата интрига ще е в областния център, разказва в репортажа си Пламен Христов.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна