Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинформация залива словаците преди ключов парламентарен вот

Митинг на Роберт Фицо, сочен за бъдещ премиер, 6 септември 2023 г.
Снимка: БТА

Словашките гласоподаватели биват заливан с дезинформация от вкъщи и чужбина преди парламентарните избори в събота, които ще определят дали страната ще промени външната си политика в полза на Русия, коментира АФП.

Страната член на ЕС и НАТО с население от 5,4 млн. души е под мощна дезинформационна атака от години, голяма част от която идва от прокремълски източници, заявяват анализатори пред АФП.

"Дезинформационната екосистема в Словакия достига своя зенит днес" преди вота, отбелязва Петер Дубочи, главен редактор на местния сайт "Инфосекюрити". Според него основните разпространители са словашки политици и вотът ще бъде първият през последните години, "на който ще проличи пълният потенциал на дезинформацията".

Анализаторите посочват към три партии, които популяризират антиукраински и проруски твърдения – лявата Смер-СД на бившия премиер Роберт Фицо, националистическите "Република" и Словашката национална партия.

Фицо е фаворит за премиерския пост, а "Република" и Словашката национална партия се очаква да получат достатъчно гласове, за да са представени в парламента, сочат сондажите.

Томаш Кришак, анализатор в Gerulata Technologies, която се занимава с хибридни заплахи, смята, че тези партии "използват политическата манипулация като инструмент в кампанията".

Рисет, базирана в Лондон неправителствена организация, заяви, че е регистрирала над 365 000 свързани с изборите дезинформационни елемента в словашките социални медии само за първите две седмици на септември.

Постовете, нарушаващи условията за ползване на социалните медии и съдържащи дезинформация, са генерирали над 5 пъти по-голямо въздействие от средностатистически пост.

Над 15 на сто от тези постове идват от прокремълски акаунти, изтъква Рисет в свой доклад.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна