Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежът, който учи и децата ни… Дарин Маджаров, номиниран за "Будител на десетилетието"

Първите моменти са най-важни, за да разбереш дали това, което правиш, дава истинска стойност на хората, които ще го ползват. Страшно много уважавам учителите и много ме беше страх да не си кажат: "Гледай го сега този, прави видеата, за да ни обясни на нас как трябва да станат нещата". А не е това идеята…

И го ползват. "Уча.се" е най-посещаваният сайт у нас, в който има над 24 000 видеоурока, тестове и преговори с мисловни карти, а уроците от сайта са изгледани над 100 000 000 пъти от над 1 000 000 регистрирани потребители.

Вече е на 36, но детското в Дарин Маджаров поддържа в него онзи пламък, който не угасва с времето.

През 2011 г. получава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки в университета Якобс, Германия, става докторант в областта на възобновяеми източници на енергия и електрически коли в Льовенския католически университет, Белгия, но се връща в България. Същата тази година у него се заражда идеята за платформа, която да е в помощ на учениците.

Така Дарин основава "Уча.се", като находчивият млад предприемач първоначално записва сам над 550 видеоурока по математика, физика, химия, биология и английски език. След като интересът към платформата му нараства, той прекъсва докторантурата си и се завръща окончателно в България, за да се отдаде изцяло на проекта и да изгради екип, с който да подобри образованието в България.

И успява. Учителите одобряват платформата му, а родители и ученици със задоволство я ползват. От няколко години той разработва подобни сайтове в помощ на децата в Италия и в Испания. 

Ако той е вашият фаворит, гласувайте за Дарин Маджаров в инициативата на БНР и Ива Дойчинова за "Будител на десетилетието"

Кой от десетте номинирани в кампанията ни ще е победител, ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии. 

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна