Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симон Байлс първа в квалификацията за многобоя на СП с уникален прескок

Симон Байлс е с втори резултат на смесена успоредка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс  направи силно завръщане на международната сцена в спортната гимнастика, след като зае по категоричен начин първото място в квалификациите за многобоя на световното първенство в Антверпен (Белгия). Американката  стана първата жена в историята, приземила най-трудното упражнение "двоен Юрченко" на прескок на официално състезание.

Носителката на 25 отличия от шампионати на планетата влезе в историята по време на квалификациите на Мондиала, когато направи перфектния прескок с две салта назад и приземяване само с една стъпка. Така движението ще носи името  Байлс ll.

На нейно име има кръстени още два елемента на земя, един на прескок и един на греда.

След силния си опит Байлс записа 15.266 точки и поведе в пресявките за многобоя със сбор от 58.865 след първи оценки на земя (14.633), прескок и греда (14.556). Тя записа втори резултат само на смесена успоредка (14.400) като пред нея завърши сънародничката й Шалийз Джоунс (14.833).

Това е първо международно състезание за Симон Байлс от повече от две години насам, след като тя отказа участие на част от състезания на Олимпиадата в Токио 2020 заради проблеми с психическото здраве.

Тази година тя стана и първата гимнастичка, представяща САЩ на шест поредни световни първенства, а със своите 26 години се превърна в най-възрастната американка, участвала на шампионат на планетата.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна