Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия получи от Франция първия си изтребител "Рафал"

Изтребители "Рафал" на френските ВВС.
Снимка: АФП

Хърватия получи първия си многоцелеви изтребител "Рафал" на церемония в базата на френските военновъздушни сили "Мон дьо Марсан" вчера, предаде БТА.

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич заяви, че никой в тази част на Европа няма да има по-мощни военновъздушни сили от Хърватия, съобщи министерството на отбраната, цитирано от агенция Хина.

Това е първият от дванадесетте "Рафал", закупени от Хърватия.

Министърът на отбраната определи това като "успех на едно цяло поколение" и успех на хърватското правителство. Той благодари на френските си колеги и особено на хърватските пилоти и техници, се посочва в прессъобщението.

В неделя Баножич съобщи, че първите шест изтребителя "Рафал" ще пристигнат в Хърватия в началото на второто тримесечие на 2024 година.

Хърватският премиер Андрей Пленкович оцени вчера, че покупката на 12 френски изтребители е едно от най-важните решения за хърватската армия, защото това би променило характера на отбранителните й способности.

По-рано Загреб обяви, че стойността на сделката за 12-те изтребителя втора ръка плюс обучение, оръжейни системи, логистика е на стойност 999 млн. евро.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна