Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Мими Добрева

Намираме Мими Добрева в зелена градина близо до езерото в квартала, в който живее. Tук тя подготвя новата си изложба за столичната галерия “Стубел“. Обича да рисува с гваш на място в натурата на пейзажа и е “изнесла” ателието си сред красивата природа. Знае кога има хубава светлина, кога времето ще е хубаво… и прави прекрасни пейзажи с най-красивото зелено, или просто зеленото на Мими.

"Наблюдавайки подредбата в пейзажа и опитвайки се да я разчета, виждам в него или нещо познато, или, в повечето случаи, нещо гранично - уж познато, но съдържащо в себе си възможност за обследване с нова отправна точка за прочит на видимото в природата.

Провокацията за картина, за мен, присъствайки в пейзажа физически, може да е формообразуването, цветността, подредбата на всички обекти, светлината... Всъщност всичко изброено, съчетано с моето усещане, ми открехва още нещо в проглеждането и разбирането за света на природата около нас и вътре в нас, на небесния замисъл в тайнството на тази подредба.

С времето откривам една повторяемост и закономерност в отношенията между елементите в пейзажа, стандарти на проявление, потвърждение на усещането как, въпреки голямото разнообразие в магията на гледките, можем да открием великата простота на Смисъла", споделя авторката.

Мими Добрева е родена през 1953 г. в Попово. Завършва НХА през 1977 г. в класа на проф. Добри Добрев. Има над 20 самостоятелни изложби, както и участия във множество колективни в България, Германия, Унгария, Хърватска.

Носител е на редица награди, сред които Награда за живопис на ОХИ Кюстендил (1993), Награда за живопис в "Салон 2011", София и Наградата за живопис в регионалния конкурс на Алианц България, София (2014).

Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ, градските галерии в Габрово, Смолян, Пазарджик, Добрич, Кюстендил, както и в множество частни колекции в България, Великобритания, Белгия, Унгария, САЩ и Япония.









Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна