Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънреден епизод с ексклузивно интервю с един от водещите трансплантолози в България в месеца на донорството и трансплантациите

Проф. Никола Владов от ВМА: Необходима е дискусия за усъвършенстване на нормативната база за заплащане на трансплантациите

Началник на Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата"

2
Проф. Никола Владов – Началник на Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във Военномедицинска академия
Снимка: ВМА

В този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" изтъкнат трансплантолог от ВМА - София говори за предизвикателствата да дадеш нов живот чрез органно трансплантиране.

Трябва ли да бъде самостоятелна Агенцията по трансплантации и какви трябва да са първите ѝ стъпки?

Липсва ли в момента контрол над донорските центрове и трансплантационинте бази?

Защо Министерството на здравеопазването трябва да чуе за проблемите от Борда по трансплантациите?

Как да се промени начинът на заплащане на екипите по донорство и трансплантации? 

В този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" ще научите,че общество ни е е узряло за донорството, отказите са все по-малко.

Защо според лекарите - трансплантолози роднините трябва да имат последната дума за даряването на органи?

Този епизод е продължение на темата за донорството и трансплантациите:

Слушайте епизода тук:
Гост в епизода е:

🔴Проф. Никола Владов – Началник на Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във Военномедицинска академия

Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА

От разговора ще научите:

🔴Възстановяване на Агенцията по трансплантациите като самостоятелна структура - как това ще подпомогне трансплантационната дейност 

🔴Кои трябва да бъдат първите стъпки на Агенцията по трансплантациите

🔴Какво очакват от Министерството на здравеопазването трансплантолозите у нас

🔴Кои са най-сериозните проблеми по отношение на трансплантационните центрове, донорските бази и координаторите по донорство

🔴Какво трябва да се промени относно начинът на заплащане на трансплантационните екипи

🔴Защо големите болници дотират дейността по трансплантациите, вместо това да се поема от бюджета на МЗ

🔴Как трябва да се организира дейността, така че, да няма съмнение в обществото относно донорството

🔴Необходима ли е по-ефективна кампанията за насърчаване на донорството и трансплантациите

🔴Защо трябва да остане мярката роднините да имат последната дума за желание или отказ от даряване на органи на починал близък

🔴Трябва ли да достигнем държавите първенци по донорски ситуации и трансплантации като Испания 

🔴Колко трансплантации годишно трябва да се правят в България

Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА
"Трябва да се възстанови доверието между Министерството на здравеопазването и трансплантационните екипи. Ние дори не знаем кой е ресорният заместник - министър относно трансплантациите и това не е добър знак. Още повече, че отношението на МЗ, не на този екип конкретно, а назад във времето, е доста индиферентно, всички бягат от среща с хората, които правят трансплантации, не знам каква е причината, дали се чувстват неподготвени да разговарят с нас, но смятам, че една такава среща е назряла, каза проф. Никола Владов, началник на Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във Военномедицинска академия.

По думите на проф. Никола Владов в момента организацията по трансплантациите е така структурирана, че реално големите болници субсидират час от трансплантациите със средства от лечението на останалите пациенти.

"Аз съм далеч от мисълта да обвинявам когото и да било, смятам, че трябва да има повече заинтересованост от страна МЗ, от страна на ресорния заместник-министър, трябва повече да се срещат с донорските центрове, да изисква от тях тази дейност да се извършва по-качествено и по-стриктно. Когато има такъв надзор, смятам, че нещата ще потръгнат. Разбира се, трябва да има и сърцати хора. Защото аз много пъти съм казвал, че тази работа се върши преди всичко със сърце и ентусиазъм.

Ние когато преди 15 години започвахме, никога не сме мислили за пари и дълго време никой не ни го заплащаше. Самото плащане на трансплантациите не е организирано по-най правилния начин. Писахме писма, обяснявахме, но досега не е имало ответ от Министерство на здравеопазването.

Всички говорят за донорството, как трябва да се говори с близките, далеч съм от мисълта, че тук става дума за "плач за пари", но самата организация, когато е направена по правилния начин, нещата си вървят по правилния начин. 

Дали има ощетени - да, има!

Големите болници, трансплантационните центрове на практика са ощетени. Защото те на практика дотират тези трансплантации. Министерството на здравеопазването плаща разходите по отношение на консумативите, медицинските изделия, медикаментите и от тези разходи болницата трябва да заплати 25% за труда на лекарите, което на практика болница трябва сама да извади от бюджета си тези 25%. Това е нормативно не добре оформено, ние писахме много пъти писма, но тези писма са "глас в пустиня", пояси още проф. Владов в подкаста на БНР "В центъра на системата".

"По закон е казано, че МЗ заплаща за трансплантациите, аз по никакъв начин не искам да се смята, че това е атака срещу МЗ, необходима е просто една среща между ръководството на министерството и транснсплантационните екипи, защото тези неща не се непоправими, напротив, поправи ми са и това ще възстанови доверието, каза още специалистът.

Проф. Владов похвали младият координатор по донорство от болница Пирогов д-р Христо Христов, който подава активно донори, които се реализират успешно.

Проф. Владов обърна внимание и на това, че в един момент са били поставени под натиска на пациентски организации, които са настоявали да отпадне съгласието на близките на починал човек за даряване на органи.

"Съгласието на близките е последната бариера пред търговията с органи. Трябва да има винаги съгласие на близките на пациента, за да бъде ясно на близките и на кръга обкръжение около тях, че техният пациент е станал донор и те доброволно са се съгласили с действията на лекарите по установяване на мозъчана смърт, по реализирането на този донор, участвали са в разговора за съгласието и тогава отпадат всякакви съмнения в обществото. И така е в целия свят, не само в България, изтъка трансплантологът.

Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА
Проф. д-р Никола Владов, д.м.н. е началник на  Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА от нейното основаване през 2003 г. Притежава многобройни специализации по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия и сертификат за извършване на чернодробна трансплантация, магистър е по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Има защитен дисертационен труд за придобиване на научна степен „доктор” на тема “Хирургическо лечение на ехинококовите кисти на черния дроб отворени в жлъчните пътища”, както и дисертационен труд за придобиване на научна степен „доктор на медицинските науки” на тема „Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход и възможности за хирургично лечение”. Национален консултант по трансплантология е в периода 2011-2014 г., републикански консултант по хирургия. През 2013 г. проф. Владов е избран за почетен член на Френската академия по хирургия. Член е на редица издателски бордове на чуждестранна специализирана периодика, заместник-главен редактор на сп. „Хирургия”, председател на Българското дружество по трансплантология.

Очаквайте още водещи трансплантолози по темата.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна