Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лодката на спасението: 1 донор – 8 живота… Стефан и Максим Иванови, номинирани за "Будител на десетилетието"

Снимка: БГНЕС

Чудото е в това да спасиш човешки живот, то не е само благословия, това е в ръцете на почти всеки един от нас, защото след смъртта си почти всеки може да бъде донор, да спаси тези, които имат нужда от трансплантация… Имаме приятели, които продължават да чакат с десетилетия орган за трансплантация – усещаме болката, мъката в тяхното ежедневие.

Думите са на баща и син Стефан и Максим Иванови, които стоят зад кампанията "Да! За живот", която насърчава донорството и трансплантацията на органи, защото у нас има 850 души, които чакат реда си, за да живеят като всички нас.

Те не искат много, просто промяната на едно изречение, за да може да се улесни процеса по намирането на донори.

Затова Стефан и Максим създадоха гражданска инициатива и искат промяна в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, защото България е една от малкото страни в Европа, където все още се изисква изричното съгласие от потенциалните донори на органи.

А на книжния ни пазар вече е факт и книгата им "Неверест" – разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение, вдъхновяващата история за океанското им пътешествие – двамата потеглиха на най-голямото приключение в живота си с лодка, направена в гаража им. Те са първите българи, осмелили се да прекосят Атлантика само с гребане.

Над 80 дни мореплавателите не виждат никого. Посрещат и рождените си дни сами, в средата на океана. Почерпката им е… уловената от самите тях риба, с която се изхранват по време на цялото си пътуване.

Със своето пътешествие Стефан и Максим се надяват да популяризират темата за донорството. Ако баща и син Иванови са вашите фаворити, гласувайте за тях в инициативата на БНР и Ива Дойчинова за "Будител на десетилетието".

Кой от десетте номинирани в кампанията ни ще е победител, ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.


По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна