Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 пациенти се възползваха от безплатните прегледи на сърцето в ИСУЛ

Д-р Кирил Джоманов
Снимка: болница ИСУЛ

45 пациенти се възползваха от безплатните прегледи, които се проведоха в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с ръководител чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, на 29 септември по повод Световния ден на сърцето.

Основните заболявания, които наблюдавахме, за съжаление, с които сме и номер 1 в Европа, бяха артериална хипертония, исхмемична болест на сърцето, захарен диабет и пациенти с преживяно сърдечно-съдово събитие. Голям брой от пациентите бяха с различни ритъмно-проводни нарушения, като най-често се наблюдаваше предсърдно мъждене. 

Предсърдното мъждене е ритъмно проводно нарушение, което крие висок риск от кардиоемболизация, мозъчен инсулт, периферна емболизация. Възможно е да доведе до развитието на сърдечна недостатъчност, което освен симптоматика, води до влошено качество на живот и чести хоспитализации“, обяснява д-р Кирил Джоманов, който беше ръководител на екипа, провеждащ безплатните прегледи.

Стажант-лекаря Румислав Главчев

Трима от пациентите, диагностицирани с предсърдно мъждене, изобщо не са знаели за заболяването си и съответно не са провеждали никакво лечение. При двама от тях се е наложило дори да бъдат хоспитализирани с цел допълнително диагностично и терапевтично доуточняваме.

Сред пациентите е имало и такъв, за когото се е наложило да бъде насочен към друго лечебно заведение за провеждането на коронарография  поради нестабилна стенокардия. В последствие специалистите научили от колегите си в другата болница, че пациентът е добре, но при него е установена 80% стеноза на голям коронарен съд, което е наложило интервенция и имплантиране на стент, т.е. безплатните прегледи са му спасили живота.

83-годишният Константин Танков също беше сред прегледалите се

Д-р Джоманов обърна внимание върху отпечатъка от Covid-19 върху пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

„При някои хора дълго време (повече от 12 седмици) след SARS-CoV2 заразяване  персистира неврологична и кардиологична симптоматика. Това е така наречения Пост Covid синдром. Подобни пациенти идват в нашия кабинет с разхвърляни оплаквания, като най-честите симптоми са сърцебиене, чувство за прескачане на сърцето, лесна умора, гръден дискомфорт, затруднено дишане и др. Коронавирусната инфекция би могла да засегне малките кръвоносни съдове на много органи, включително и на сърцето, поясни д-р Джоманов.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени