Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборната кампания в Полша "се дави в дезинформация"

Среща с привърженици на вицепремиера и лидер на "Право и справедливост" Ярослав Качински, 8 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко преди парламентарни избори в Полша в неделя домакинства в страната получават гланцирана брошура, която показва група мигранти, струпани в гумена лодка в морето, отбелязва АФП в свой материал.

"Инвазия! Идват! Кажете "не" на наплива на нелегални мигранти в Полша", се казва в брошурата, насочена към насочване на гласоподавателите към референдум, който ще се проведе едновременно с парламентарния вот.

Миграционният референдум е свикан от евроскептичната управляваща партия "Право и справедливост", която е на власт от 2015 г. и е оспорван от проевропейската центристка опозиция.

"Предизборната кампания се дави в дезинформация", заявява Катаржина Бакович, професор в университета SWPS във Варшава.

"Не просто чиста и ясна дезинформация и просто фалшиви новини. Става дума за полуистини, изкривена информация, манипулации, които са по-трудни за точно определяне", посочва тя.

Същата фотография на мигранти, направена през 2015 г., се използва от ПиС в предизборни видеоклипове, примесени със сцени от градски сблъсъци и насилие над жени.

"Целта е да се възбудят силни емоции", казва Анна Миерзинска, анализатор социални медии.

В предизборен клип с премиера Матеуш Моравецки "участват" мигранти, пристигащи на италианския о-в Лампедуза. Те са показани във връзка с атака над жена, но без всякакъв контекст.

Матеуш Моравецки/ЕПА/БГНЕС

Проучване на АФП открива източника на това видео, което се оказва от атака през 2016 г. в берлинското метро от страна на българин, който впоследствие е осъден.

Други изображения показват терористичната атака на летище "Завентем" в Брюксел през 2016 г. и експулсирането на мигранти от Либия в Египет, отново без контекст.

Същите предизборни видеа, които са гледани над 10 млн. пъти в социалните мрежи, се излъчват и в новинарските програми в проправителствените държавни медии.

Карина Стасюк-Крайевска, експерт по медии и комуникации, заяви, че държавният канал ТVP използва техники, "типични за руската пропаганда при представяне на очевидни факти като фейк".

Тя даде пример, при който държавната медия е омаловажила участието в антиправителствен протест във Варшава на 1 октомври, който е привлякъл стотици хиляди души.

Референдумът включва четири въпроса:

"Подкрепяте ли продажба на държавни активи на чужди компании, което води до загуба на полския контрол над стратегически?"

"Подкрепяте ли увеличение на пенсионната възраст до 67 г. за мъже и жени?"

"Подкрепяте ли премахването на бариерата на границата между Полша и Беларус?"

"Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални мигранти от Близкия изток и Африка в съответствие с наложения механизъм за разселване, наложен от европейската бюрокрация?".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна