Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия ще използва данъчните приходи от замразени руски активи в подкрепа за Украйна

Володимир Зеленски и Алексaндер де Кро по време на визита на украинския президент в Белгия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия планира да използва приходите от корпоративен данък върху печалбите, генерирани от замразените руски активи в Европейската клирингова къща - Euroclear, за да помогне на Украйна, съобщават Блумбърг и "Файненшъл таймс". 

Повечето от замразените активи на Руската централна банка за над 200 млрд. евро се държат в Европа, като по-голямата част от тях се намират в сетълмент гиганта Euroclear SA в Белгия. Тези постъпления подлежат на 25-процентен корпоративен данък в Белгия.

Белгийският премиер Александер де Кро заяви в сряда след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, че страната ще стартира фонд в размер на 1,7 млрд. евро за подпомагане на финансирането на Украйна по време на войната ѝ с Русия.

"Източникът на тези средства са милиардите руски активи, които са замразени в Белгия", каза той пред репортери в Брюксел, добавяйки, че парите ще бъдат използвани за закупуване на военно оборудване и за хуманитарна подкрепа.

В по-широк план ЕС, заедно с държавите от Г-7, все още обсъждат план за данъчно облагане на печалбите, генерирани от блокираните руски суверенни активи и насочване на приходите към Киев.

В сряда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън подкрепи идеята, като я нарече "разумно предложение", което се различава от действителното изземване на средства, съобщава Блумбърг.

В тази връзка Александер де Кро изрази надежда, че ЕС скоро ще вземе решение относно плана. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна