Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК одобри още 5 спорта за Лос Анджелис 2028

Скуошът за първи път ще участва на ОИ.
Снимка: Архив

Международният олимпийски комитет (МОК) одобри пет спорта, които могат да бъдат включени ексклузивно в програмата на Лос Анджелис 2028, съобщава агенция Ройтерс. Предпочетените от организаторите дисциплини са крикет, флаг футбол, лакрос, скуош и бейзбол/софтбол.

"Предложенията бяха приети от Изпълнителния комитет към МОК", обяви нейният президент Томас Бах след края на заседанието. Те ще бъдат гласувани в неделя.

Крикетът е категорично най-популярният от петте спорта и това важи особено за Индия, където живеят близо милиард и половина души. Дисциплината ще се завърне на олимпийски игри догодина, след като предложи комплект медали за последно през 1900.

Други две дисциплини са изключително популярни в Съединените щати. Лакросът е широко използван като ученически и колежански спорт, а флаг футболът е аматьорска разновидност на американския футбол. В него се състезават по-малко хора, играе се на по-малко игрище и контактът между играчите е категорично забранен. Това го прави далеч по-безопасен от на моменти твърде грубата игра в НФЛ.

Бейзболът е бил на няколко олимпиади, включително в Токио. Софтболът е негова разновидност за дами, докато скуошът е ракетен спорт, който отдавна се бори за олимпийско признание.

Сред предложенията от преди два месеца беше и каратето, което обаче отпадна в процеса на пресяване. В него България има олимпийска шампионка, след като Ивет Горанова взе златото на последната Олимпиада в Токио. Тя няма да може да защитава титлата си и в Париж догодина.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени