Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Израел незабавно да отмени заповедта за евакуация на 1,1 млн. палестинци от град Газа

Световна здравна организация

Световната здравна организация призова Израел в петък "незабавно" да отмени заповедта си за евакуация на над 1 милион палестинци, живеещи в северната част на Газа, отбелязвайки, че продължаващите въздушни удари и затворените граници не са оставили на цивилните "безопасно място, където да отидат".

"Масовата евакуация би била катастрофална за пациенти, здравни работници и други цивилни, изоставени или попаднали в масовото придвижване", се казва в изявлението на организацията.

Междувременно израелската армия нареди на болница "Ал Авда" в северната част на ивицата Газа да се евакуира до 06.00 часа сутринта, каза швейцарската благотворителна организация за хуманитарни медицински грижи "Лекари без граници", добавяйки, че евакуацията на пациентите "остава сложна".

"Преместването на пациентите би изложило на непосредствен риск живота им, както и живота на здравните работници", отбеляза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Телевизия Fox News пък съобщи, че Съединените щати са поискали от Израел да отложи началото на наземната си операция в Газа, за да гарантира, че цивилните ще могат да излязат безопасно от района. Според телевизията Вашингтон също така е поискал от Израел да се придържа към законите на войната по време на своята операция.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна