Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Бисер Лазаров

Днес сме на гости в ателието на художника Бисер Лазаров.

Гостуването ни е провокирано от юбилейната изложба на художника “Бохемски следобеди“ в столичната галерия “Астри“ , която все още може да видите до 20 октомври. Макар и в известна степен  тази изложба да носи характера на ретроспективна- показани са произведения от 2015 до 2023, поради ограниченото изложбено пространство, тя обхваща само една страна от творчеството на Бисер Лазаров - реалистичната и фигуративната му живопис.

В ателието виждаме и една следваща страна от творчеството  на художника - абстрактната, която ще можем да видим на живо в хепънинга, който Лазаров ще реализира в галерия “Астри“ през 2024 година в Нощта на музеите и галериите.

За художника галеристката Вихра Пешева казва;

“Както при всеки истински съвременен и задълбочен артист жанровете, техниката, сюжета, стилистичната посока в дадено произведение, всички те са само средства за изразяване на състояния, идеи и човешки позиции на автора. Виртуозното владеене на материята ги свързва и същността на художника откриваме във всяко негово произведение, независимо дали е абстракция, фигуратив, рисунка или акварел.“

Бисер Лазаров има дълъг творчески престой в Скандинавските страни (1994- 2005), десетки изложби, пленери, биеналета, творчески резиденции и симпозиуми в България, Германия, Италия, Китай, Чехия, Украйна.

Бисер Лазаров завършва “Реставрация“ в Националната художествена академия, където сега е преподавател по дисциплина живопис.

До ден днешен работи за реставрацията на стенописите в Рилския манастир и други религиозни храмове в страната, за реставрацията и консервацията на картините на Владимир Димитров- Майстора, Стоян Венев, Шаната, проф. Асен Василиев, Кирил Цонев и други знакови за България художници.

А сега ви предлагаме фоторазходка в прекрасното ателие на Бисер Лазаров, събрало както картините му, така и стари родови реликви.













Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна