Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 2%, след като ударът по болница в Газа торпилира дипломатическите преговори

Петролните фючърси поскъпват с около 2% заради подновяване на ескалация на напрежението в Близкия изток след удар по болница в Газа, причинил смъртта на стотици палестинци, като израелските и палестинските власти се обвиниха взаимно за предизвиканата трагедия.

Това поднови опасенията относно възможно нарушаване на петролните доставки от региона, тъй като смъртоносният удар по болница в Газа изглежда торпилира дипломатическите опити за разрешаване на конфликта.

Новината накара президентът на САЩ Джо Байдън да отмени планираната си визита в Йордания, където той трябваше да се срещне с ключови арабски и палестински лидери в опит да се намали ескалацията на напрежението между Израел и палестинското движение "Хамас".

Към 09.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с 1,94% към 91,70 долара за барел, след като в началото на търговията достигнах 92 долара за барел - най-високо ниво от 2-ри октомври и нов връх след началото на въоръжения конфликт. Фючърсите на американския лек суров петрол пък нарастват с 2% към 88,40 долара за барел, като за кратко те поскъпнаха над 89 долара за барел за пръв път от 4-ти октомври.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Подкрепа за новото покъпване на петрола оказват и оповестените късно снощи данни на американския петролен институт, според които складовите запаси на суров петрол в САЩ са спаднали с 4,4 млн. барела през последната седмица до 13-ти октомври, докато пазарните очаквания бях за доста по-скромно намаление с около 300 хил. барела.

Междувременно икономиката на Китай нарасна по-силно от очакванията през третото тримесечие, което предполага, че неотдавнашната серия от политически мерки, предприети от управляващите в Пекин, помага за укрепване на колебливото възстановяване на втората по сила световна икономика. БВП на азиатска държава нарасна с 4,9% на годишна база през периода юли - септември, докато пазарните прогнози бяха за по-слабо повишение с 4,4 на сто. Трябва да се има предвид, че Китай е най-големият вносител на петрол в света и един по-солиден икономически растеж може да увеличи търсенето на важната енергийна суровина.

Единствената позитивна новина за петролните пазари дойде от Венецуела, където правителството и неговата опозиция се споразумяха във вторник за гаранции за президентските избори през 2024 г., проправяйки пътя за възможно облекчаване на санкциите от страна на САЩ, което в крайна сметка може да увеличи доставките на петрол.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна