Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Г-7 ще обсъдят планове за забрана на руските диаманти

Снимка: Pixabay

Тази седмица страните от Г-7 ще обсъдя четири плана за забрана от 1-ви януари 2024 г. на руските диаманти на пазарите на индустриално развитите държави от групата, като плановете варират от лека саморегулация до строги мерки за внос, разкривайки по този начин различията, които обясняват защо забраната е толкова трудна за постигане на съгласие вече повече от година, показват документи, цитирани от Ройтерс.

Четирите предложения са изготвени от Белгия, Индия, Френска група за бижутерска индустрия и Световния диамантен съвет и ще бъдат обсъдени на техническа среща на представители на Г-7 в четвъртък, заяви пред агенцията служители, близки до преговорите.

Подобна забрана би засегнала тежко руския износ на диаманти, тъй като страните от Г-7 - САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Италия и Франция - представляват 70% от световното търсене на диаманти.

Но така забрана би засегнала и предлагането, защото Русия е най-големият производител на необработени диаманти в света, разполагайки с пазарен дял от 30%.

Основната задача на срещата ще бъде да се договори по юридически издържана дефиниция за проследимост на диамантите, за да може да се определи откъде идват скъпоценните камъни. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени