Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия възстановява за 10 дни контрола по границата със Словения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия възстановява контрола по границата със Словения за 10 дни, като се позова на опасения относно незаконната миграция и националната сигурност след нападението на Хамас срещу Израел, предаде АФП.

Границата е част от европейското Шенгенско пространство с отворени граници, но Брюксел разрешава повторното въвеждане на проверки при извънредни обстоятелства.

Кабинетът на министър-председателя Джорджа Мелони заяви, че "засилването на кризисните ситуации по границите на Европа, особено след нападението срещу Израел, е увеличило заплахата от насилствени действия и в рамките на ЕС".

В изявлението се казва, че картината се "влошава от постоянния миграционен натиск, на който е подложена Италия" - включително през словенската граница, където според изявлението досега през тази година са преминали 16 000 души без документи.

"Този сценарий... потвърждава необходимостта от по-нататъшно засилване на мерките за превенция и контрол", се казва още в изявлението, като настоящите мерки за правоприлагане на словенската граница се считат за "неадекватни".

В съответствие с изискванията Италия заяви, че е информирала Брюксел за плановете си и че новите проверки ще влязат в сила от 21 октомври за период от 10 дни.

Във вторник Австрия обяви, че въвежда проверки на границата си с Чешката република в опит да ограничи нелегалната миграция и да попречи на трафикантите да променят маршрутите си.

Ден по-рано Германия предприе мерки за въвеждане на нови проверки по източната и южната си граница, тъй като е принудена да се справя с нарастването на броя на пристигащите мигранти.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна