Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява, след като САЩ облекчиха санкциите срещу Венецуела

Петролът поевтинява през първата половина на днешната търговия, след като в сряда администрацията на президента на САЩ Джо Байдън облекчи санкциите върху петролния сектор на Венецуела в отговор на споразумението, постигнато между правителството, президента Николас Мадуро и опозиционните партии на латиноамериканската държава за изборите през 2024 г. Това е най-мащабното отменяне на ограничения, наложени на Каракас, от ерата на президента Тръмп. 

Нов общ лиценз, издаден от Министерството на финансите на САЩ, разрешава на членката на ОПЕК Венецуела, която беше под смазващи санкции от 2019 г. насам, да произвежда и изнася петрол на избрани от нея пазари през следващите шест месеца без ограничения.

Анализатори изчисляват, че облекчаването на американските санкции спрямо Венецуела може да позволи на страната да изпомпва още около 200 хил. барела на ден, или скок от приблизително 25% в производството, който да добави барели към сравнително затегнатия световен пазар.

Към 13.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поевтиняват с малко над 2% към 89,60 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,60% към 86,90 долара за барел, заличавайки тяхното вчерашно поскъпване до двуседмични върхове, съответно около $ 93 и $ 89,90 за барел, което беше в резултат на призивите на Иран за налагане на петролно ембарго на Израел.

ОПЕК обаче не показа признаци да подкрепи иранските призиви, което парира част от подновените инвеститорски притеснения, че ескалиращите сътресения в Близкия изток могат да причинят прекъсване на глобалните доставки.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна