Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Нов модел за определяне на такса смет според количеството отпадъци

Демонстрационен проект с помощта на Община Габрово

Повече от 300 семейства в Габрово участваха в демонстрационен проект в подкрепа на предстоящото въвеждане на нов за страната ни модел за определяне на такса смет според количеството изхвърлени отпадъци.

Предстоящото въвеждане у нас на принципа “Замърсителят плаща” в сектора на управление на отпадъците предпоставя необходимостта от демонстрирането на модели за справедливо отчитане на изхвърленото от домакинствата.

Проектът, изпълнен с помощта на Община Габрово, е финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ и съфинансиран от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.  Процедурата е „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“.

За представянето на модела са въвлечени повече от 300 семейства от Габрово, жители на ул. „Петър Падалски“. Там са монтирани 10 големи кутии, които покриват контейнерите. Специалните боксове са разработка на местната технологична фирма „Сенстейт Технолоджис“ и са оборудвани с приставки, които измерват обема на изхвърлените отпадъци. Всяко от домакинствата разполага със собствена карта, която отключва приемните отвори.

Боксовете са снабдени и със сензори, които дават информация за запълването на съдовете, алармират при повишаване на температурата или при вандалски прояви.

Проследяването на данните от всички участници в процеса е възможно чрез уеб платформа.

В рамките на демонстрационния проект изпълнителите имаха възможност да отчетат и намаляването на смесените битови отпадъци, след като на площадките до специализираните боксове бяха поставени контейнери за разделно събиране.

Цифрите окуражават участниците в процеса.

В пилотния проект бяха предвидени стимули за домакинствата. Различен подход е използван и за въвличане на младите хора. За популяризиране на проекта са продуцирани два филма. Единият е по-обширен, а другият - насочен към децата и младежите, е интерактивен и се възприема по-добре от младата публика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна