Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама хирурзи от ВМА с награди от "Лекар на годината 2023"

Старши лейтенант д-р Светозар Марангозов и Професор д-р Неделчо Цачев (от ляво на дясно)
Снимка: ВМА

Двама хирурзи от Военномедицинска академия бяха отличени на церемонията "Лекар на годината 2023", на която Български лекарски съюз награждава изявени специалисти за принос в медицината.

Професор д-р Неделчо Цачев, д.м., ръководител на Катедра "Ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия" и на Клиника "Ортопедия и травматология", спечели първо място в категорията "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники". 

Професор д-р Неделчо Цачев и Професор д-р Христо Шивачев (от ляво на дясно)

Ръководената от проф. Неделчо Цачев структура е една от най-старите школи в родната медицина и в същото време една от най-иновативните. От 2020 г. успешно приложение в работата на екипа намира и изкуствения интелект чрез революционна технология в персонализираната медицина и по-конкретно костната хирургия. 3D-изработените импланти се прилагат при изключително подбрани, без друга алтернатива клинични случаи. От две години във ВМА се използват и очила за смесена реалност – софтуерният продукт пренася предоперативния план върху оперативната среда. Благодарение на специален алгоритъм, смесването на виртуалния и реалния свят става много точно. Екипът на проф. Неделчо Цачев извърши за първи път операция с поставяне на 3D ацетабуларен кейдж с използването на очила с VAR-виртуална аугментурана реалност. 

Старши лейтенант д-р Светозар Марангозов и президентът Румен Радев

Старши лейтенант д-р Светозар Марангозов, който е част от екипа на Клиника по съдова хирургия, спечели наградата за младите медицински надежди на България "Ти си нашето бъдеще".

Д-р Марангозов има интереси в областта на ултразвуковата диагностика в съдовите заболявания, артериалните, венозни и ендоваскуларни процедури в съдовата хирургия, иновативните методи за лечение на варикозната болест и лечението на венозните заболявания. Особените му интереси са в областта на органната трансплантация и по-специално в трансплантацията на бъбреци. През 2023 г. е част от екипа на ВМА, преминал специализация в Истанбул, Турция и завършил мастър клас в рамките на Четвъртия международен курс за трансплантация на бъбреци.

„Лекар на годината-2023”

Държавният глава връчи отличията на младите медицински надежди на България, в категорията "Ти си нашето бъдеще". Тази година носителите на приза са: 

 1. Доц. д-р Младен Дойков, д.м. 
 2. Д-р Явор Петров 
 3. Д-р Светозар Марангозов  
 4. Д-р Явор Пукалски  
 5. Д-р Цанко Йоцов  
 6. Д-р Ния Милева  

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който е сред възстановителите на БЛС, връчи наградите в категорията за "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация". Това са: 

 1. Д-р Виолета Пашова  
 2. Д-р Венцислав Грозев  
 3. Д-р Цветан Райчинов  
 4. Д-р Тотко Найденов 

Двама са носителите на приза "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники", а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам.-председател на БЛС. Това са: 

 1. Проф. д-р Неделчо Цачев, д.м 
 2. Д-р Тома Спириев  
Лекар на годината 2023 г.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност". Носителите на званието са: 

 1. Проф. д-р Христо Цеков, д.м.н. 
 2. Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м. 
 3. Доц. д-р Митко Митков, д.м.  
 4. Доц. д-р Явор Иванов, д.м.  
 5. Доц. д-р Калин Лисички, д.м. 
 6. Д-р Пенка Бахчеванова  

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на: 

 1. Д-р Емил Миленков – РЛК Враца 
 2. Д-р Анелия Толева – РЛК  Габрово 
 3. Д-р Митко Груев- РЛК  Добрич 
 4. Д-р Георги Дзивков – РЛК Кърджали 
 5. Д-р Цветомила Дудевска - Вачевска – РЛК  Ловеч 
 6. Д-р Евгени Милев – РЛК Монтана 
 7. Д-р Мариана Генова – РЛК  Търговище
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!