Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Николов: Мъжкото ни клубно първенство е на шесто място в Европа

Снимка: БТА
"За последните 7 години клубният ни волейбол много се разви. Наскоро си говорихме с експерти на Световното първенство в Бахрейн, като българското първенство вече е на шесто място в Европа - като ниво, качество, заплащане. Когато започвахме, ни нямаше на картата. В шампионата ни има скъпоплатени чужденци - състезатели и треньори. Саби, Баранович, Масари са бивши национали на Италия. Само ще спомена, че Максим Сапожков е руски национал, който мина през Монтана, а сега играе в италианския Модена. Конкуренцията е голяма, спокойна мога да кажа, че в България има 7-8 отбора, които са над средно европейско ниво. Това е и много благодатна почва за развитието на младите момчета, които имат възможност да играят редовно срещу готови, завършени и опитни състезатели", сподели президентът на волейболния Левски Владимир Николов

Бившият капитан на националния ни отбор изрази голямото си задоволство от спечелената Суперкупа на България от младия тим на "сините".

"Суперкупата ни донесе изключителна радост, защото успяхме да я спечелим по начина, който смятаме, че е правилен. Когато се захванахме с този проект, в първите две години не разбирах как ще постигнем резултати. Благодаря на партньорите ни за постоянството и упорството. Спечелихме с кадри, които са произведени в клуба. Имаме само трима състезатели, които не са юноши на Левски. За нас е важен начинът, по който играе отборът - с настроение, с радост. В нито един момент не престава да се бори", каза Николов на пресконференцията на Левски преди старта на новия сезон. Днес "сините" гостуват на Марек в Дупница в откриващия мач.


"Въпреки самочувствието ми, че разбирам от волейбол, години наред резултатите ни се изплъзваха. Сега обаче дойде и успехът, като с него идва увереността, че това е пътят. Спечелването на Суперкупата е важно и от възпитателна гледна точка - младите състезатели ще повярват на треньорите, че могат да постигнат всичко. Възрастта не е порок и това, че са млади, не означава, че не могат да печелят. Тепърва пред тяха ще се откриват нови възможности", каза още волейболната легенда.

"Няма нужда всички отбори в България да следват нашата стратегия, тя не е и лесна. Ние имаме девет собствени състезатели под 20 години. Бих бил щастлив в Хебър, който е отбор, направен за успехи в Европа, да играе редовно едно младо българско момче около 20 години. Да играе, без да пречи. Ако има две такива момчета в Дея и още няколко в ЦСКА, то ще има чудесна база за националния отбор", завърши Николов.


Съпрезидентът на Левски Давид Давидов също сподели чувствата си от успеха на отбора. "Когато започнахме преди седем години, не сме си мислили кога ще дойдат успехите. За вас бе важно клубът, организацията, инфраструктурата да бъдат конкурентни на най-добрите в Европа. Благодарение на треньорския екип и на дисциплината на състезателите , спечелихме купа по-рано, отколкото очаквахме. Ние имаме ангажимент към Левски и към федерацията по волейбол. Не виждам достатъчно клубове, които да се стремят към нашия модел - налагане на млади състезатели и дългосрочни успехи. Това би било полезно за националните отбори", сигурен е Давидов.

"Имахме нужда от този успех. Ние сме хора от бизнеса, които търсят възвръщаемост на инвестициите. Когато започвахме Симеон и Вени (б. а. - състезателите Симеон Николов и Венислав Антов) бяха на 10 и 12 години. Това показва, че пътят е правилен - избори, процес, търпение. Ние не търсим бързи и скоростни резултати. Важното е всяко едно момче и момиче да види, че може да печели с Левски. Оттам нататък границата е небето. Амбицията ни е да възстановим велойболната репутация. Искаме да пренесем този модел и при момичетата, като инвестираме в треньорско щаб", уточни той.


"За успеха на Суперкупата основата бе положена през миналия сезон. Ние продължаваме този проект, отборът ни е същият от миналата година, само с една промяна. За себе си знаех, че ако не вземе купа през сезона, няма да бъде удовлетворен. Така стана, че я спечелихме бързо. Казах на играчите, че ако спечелим купа рано, ще се борим за следващата. Със сигурност първенството ни е тежко и ще бъде много трудно. Миналата година бяхме изненада, никой не очакваше да играем толкова добре. Казваха: "Тийнейджърите пак са имали добър уикенд". През този сезон няма да е така и всеки ще играе на максимума срещу нас. Още днес имаме тежък мач срещу Марек в Дупница. Ще играем под напрежение, което е възможност да да вдигнем летвата, желанието, целите. Чака ни много работа и усилия, но както винаги съм казвал, няма труд, който да не се отплаща. Първенството ни става все по-добро. Давам пример с миналия сезон, когато до последния кръг бяха отворени местата от второ до шесто. Няма как националният отбор да върви напред без силно първенство", каза старши-треньорът на мъжкия тим Николай Желязков.


"Благодаря на целия отбор, че се преборихме за Суперкупата, съжалявам, че не бях с тях заради здравословното ми състояние. Вярвам, че това е бъдещето. Нашият отбор надгражда с всеки изминал ден. Аз очаквам възможно най-скоро да се върна на игрището. Искам това да не е последната купа, която печелим заедно", каза на пресконференцията капитанът на "сините" Владислав Иванов, който не игра във финалите за Суперкупата заради контузия.

"Постигнахме невероятен резултат, трябва да продължаваме така. Спечелих трофея за MVP, защото направих силен финал, но това се държи и на това, че всички работим усърдно. Трудно ни беше в тайбрека срещу Хебър, защото срещу себе си имахме по-опитни състезатели. Но спечелихме благодарение на хъса и желанието, това ни помогна", каза диагоналът на Левски Венислав Антов, който е и младежки национал.

"Целта ни вече е да станем първи. Тази купа ни даде по-голямо самочувствие да продължим напред. Искаме да играем по-добре от миналия сезон. Наясно сме, че вече ни приемат за един от фаворитите. Хората не очакваха от нас подобно представяне, но вече познават възможностите ни. Ние сме заедно от много време. Спечелили сме много титли при подрастващите. Усещаме се по-добре на терена от останалите отбори", каза и разпределителят Симеон Николов, който едва на 16 години вече направи дебют за мъжкия национален отбор на олимпийските квалификации в Китай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна