Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисквалифицираха Хамилтън и Льоклер заради проблеми с болидите

Хамилтън (вдясно) остава без точките си за второто място в Остин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън беше дисквалифициран след състезанието за Голямата награда на САЩ във Формула 1 в Остин, Тексас. Седемкратният шампион завърши на втора позиция след победителя Макс Верстапен от Ред Бул.

Стюардите са установили нередности по болидите на Хамилтън и финиширалия на шесто място Шарл Льоклер от Ферари при техническата проверка след финала на надпреварата.

Льоклер също бе дисквалифициран. При проверката е установено, че планките под болидите на двамата не отговарят на регламента.

Това доведе до промени в класирането като Ландо Норис от Макларън се изкачи позиция напред до второто място, а Карлос Сайнс от Ферари влезе в тройката. Топ 5 се допълва от мексиканеца Серхио Перес с Ред Бул и Джордж Ръсел от Мерцедес.

Отборите на Мерцедес и Ферари признаха нарушението на правилата, а от Мерцедес изтъкнаха като причина ефектите от много неравната писта върху долната част на болида, както и липсата на време за проверка на състезателната кола след съботния спринт. Стюардите на състезанието обаче останаха категорични, посочвайки, че е задължение на всеки тим да гарантира изрядността на болидите.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна