Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка: Зелените цели на ЕС ще струват 356 млрд. долара на Румъния

Снимка: worldbank.org

Румъния трябва да похарчи колосалната сума от 356 милиарда долара до 2050 г., за да изпълни целите на Европейския съюз за неутрални въглеродни емисии - сума, която нейните граждани далеч не са склонни да платят. Това посочва Световната банка в първия си доклад за климата и развитието за държава от ЕС, подчертавайки трудната задача пред единния блок при прехода към по-зелена икономика, предаде Блумбърг.

Балканската страна вече е намалила въглеродните емисии с 53% спрямо нивата от 1990 г. и най-вероятно ще изпълни през следващите седем години намалението от 55%, договорено с ЕС, се посочва в доклада на СБ. Освен това Румъния се подготвя да се превърне в най-големия производител на газ в ЕС през 2027 г., след като започне добивите в Черно море.

Все пак икономиката на страната остава относително интензивна на въглерод, надвишавайки 2,5 пъти средното ниво за ЕС, което ще изисква "съществени и координирани политически действия и финансиране" за постигане на пълна декарбонизация до 2050 г.

Тези инвестиции обаче могат да утроят нейния национален доход през следващите три десетилетия, прогнозира Световната банка.

"Публичното финансиране, включително от ЕС, няма да бъде достатъчно за постигане на екологичните цели на Румъния. Трябва да бъдат въведени стимули за мобилизиране на частния капитал в мащабен размер", заяви пред Блумбърг Ари Наим, мениджър на Международната финансова корпорация (IFC) за Централна и Южна Европа към групата на Световната банка.

Въпреки че Румъния е "силно уязвима" към изменението на климата и вече е изправена пред тежка суша и наводнения, само малка част от населението е готово да плати повече, за да избегне тези рискове. Само малцинство от румънците казват, че биха похарчили сума, равна на 1% от месечния БВП на страната на глава от населението, за да намалят въздействието на изменението на климата, докато други 12% от румънците биха платили половината от това, посочи СБ.

"Това е значително под очакваните инвестиционни нужди за смекчаване на изменението на климата и за адаптиране", се казва още в доклада. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна