Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите одобриха да помогнат на Украйна с печалбите от замразени руски активи

Снимка: Ройтерс

Лидерите на ЕС одобриха планове да използват милиарди печалби в евро, генерирани от замразени руски активи в Европа, в помощ на Украйна, като се очаква Европейската комисия да представи правните предложения в началото на декември, съобщава "Файненшъл таймс".

Западните санкции доведоха до блокиране на 300 милиарда долара, принадлежащи на Централната банка на Русия, откакто Москва започна пълномащабното си военно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Най-голям дял, или около 180 милиарда евро, според белгийското правителство, се държат от Euroclear - най-големият депозитар на ценни книжа в света, който е със седалище в Брюксел.

"Съгласихме се от политическа гледна точка, че в крайна сметка Русия трябва да плати за дългосрочното възстановяване на Украйна", заяви в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата на върха на лидерите на ЕС.

"В момента работим върху първоначално предложение да се съсредоточим върху така наречените извънредни печалби. Тези извънредни печалби вече са доста значителни. Идеята е да ги обединим и канализираме чрез бюджета на ЕС към Украйна", добави тя.

Комисията възнамерява да представи план по този въпрос в началото на декември, който ще улесни прехвърлянето на постъпленията от руските замразени активи в Киев, посочиха пред "Файненшъл таймс" двама високопоставени служители, участващи в подготовката му.

"Тези заключения са зелена светлина за нас за ускоряване на работата с оглед представяне на предложения", каза един от източниците, имайки предвид съвместно изявление на лидерите на ЕС.

В четвъртък депозитарът Euroclear заяви, че е спечелила 3 млрд. евро от замразените руски активи само през първите девет месеца на тази година, в сравнение с 347 млн. евро през същия период на 2022 г., като това сериозно увеличение е в резултат на нарастващите лихвени проценти.

Купонните плащания и обратното изкупуване на облигации, дължими върху обездвижените руски активи, останаха блокирани в Euroclear, тъй като не могат да бъдат изплатени на клиенти, които са обект на санкции. Депозитарът на ценни книжа рутинно реинвестира такива парични салда и нарастващите лихвени проценти означават, че Euroclear печели повече чрез тези инвестиции, отбелязва финансов издание.

Служители на ЕС търсят начини да насочат тези приходи към Украйна, но Европейската централна банка предупреди за потенциални рискове за еврото при достъпа до тези печалби, предупреждавайки, че това може да накара други централни банки да се откажат от своите деноминирани в евро активи и това да отслаби общата валута.

Брюксел е в редовен контакт с Лондон и Вашингтон, за да гарантира синхронизиране на подходите им, добавиха източниците на "Файненшъл таймс".

Няколко държави членки, като Германия, преди това бяха скептични относно плановете поради правни опасения относно собствеността върху средствата. Тези опасения бяха смекчени по-рано този месец, когато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън застана зад идеята за отнемане на извънредни печалби. Групата Г-7 също одобри плановете.

Естония, една от страните, които силно настояват за тази мярка, посочи, че е важно Русия  да плати за щетите, които нанася в Украйна.

Очаква се предложенията на ЕК през декември да изяснят правните задължения относно неочакваните печалби в депозитарите на ценни книжа като Euroclear и да наложат те да бъдат заделени. Едва на по-късна стъпка, очаквана през следващата година, ще бъде внесено законодателство за действително изземване и преразпределяне на средствата към Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени