Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин рано сутринта приключи предаването на протоколите на СИК

Снимка: Радио Видин

Малко преди 7:00 часа тази сутрин в Общинската избирателна комисия във Видин приключи приемането на протоколите на секционни комисии. Едва около 10-15% от протоколите са били напълно изрядни, което е забавило и обработката на изборните книжа, обясни председателят на Общинската избирателна комисия Даниел Боянов. Той коментира, че на фона на предходни избори, сега има сравнително малко грешки при преференциите и гласовете по партии:

"Комисиите по-рядко в бройката на партиите и по-често в сумарните резултати - там, където трябваше да бъде уж най-простите неща, като бройка останали бюлетини. Най-често на неизползваните и тези, които са използвани за образец или са сгрешени от избирателите - там видяхме всевъзможни варианти: от сумиране на тези, които са извън кутията с недействителните вътре в кутията, през някакви странни математически действия... Имаше, разбира се, и огромна част грешки при преписване на документите - изключително верни чернови и неверни белови, което е от умора вече и от недоглеждане".

В повечето случаи е било възможно неточностите да се отстранят сравнително бързо, няколко комисии обаче се е наложило да се събират и да правят повторно преброяване на гласовете в своите секции, допълни Даниел Боянов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна