Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на потребителските нагласи в САЩ за трети пореден месец

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ и личните финанси се влошиха през октомври за трети пореден месец на фона на постоянните притеснения относно инфлацията, по-високите разходи по заемите и политическата среда.

Това показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие спадна през октомври до 102,6 пункта от 104,3 пункта през септември и при очаквания за още по-сериозно понижение към нивото от 100 пункта. Това представлява влошаване на нагласите на американците за трети пореден месец.

"Потребителите в САЩ продължават да бъдат заети с нарастващите цени като цяло и по-специално с цените на хранителните стоки и бензина. Американците също така изразяват загриженост относно политическата ситуация и по-високите лихвени проценти. Притесненията около войните и конфликти също се увеличиха на фона на неотдавнашните сътресения в Близкия изток", коментира Дана Питърсън, главен икономист в The Conference Board.

Индексът на текущата ситуация, който измерва оценката на потребителите за текущите условия на бизнеса и пазара на труда, спадна през октомври до 143,1 пункта от 146,2 пункта месец по-рано, докато индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) се понижи до 75,6 от 76,4 пункта.

В проучването се отбелязва, че индексът на очакванията остава под 80 пункта - "нивото, което исторически сигнализира за рецесия през следващата година".

Графика на индекса на потребителските нагласи


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна