Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Колумбия се чудят как да се справят с хипопотамите на Ескобар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Колумбия ще бъдат избити някои от 166-те хипопотама, произхождащи от стадо, принадлежало на наркобарона Пабло Ескобар през 80-те години на миналия век, предаде Би Би Си.

Министърът на околната среда Сусана Мухамад заяви, че 20 от тях ще бъдат стерилизирани, други ще бъдат прехвърлени в чужбина, а "някои" ще бъдат евтаназирани.

Експертите от години се опитват да контролират броя на хипопотамите.

Ескобар внася животните за частния си зоопарк в Hacienda Nápoles. Те са оставени на свобода, след като той е убит в престрелка с полицията през 1993 г.

Властите опитват различни подходи за ограничаване на популационния взрив в главната река на Колумбия, Магдалена, включително стерилизация и прехвърляне на индивиди в зоологически градини в чужбина.

Усилията обаче не успяват да ограничат нарастването на стадото, тъй като липсата на хищници и плодородният и блатист регион Антиокия предоставят идеални условия за развитие на африканското животно.

Съдбата им е подпечатана, когато миналата година хипопотамите са обявени за инвазивен вид, с което се открива възможност за избиването им.

"Работим по протокола за износ на животните", казва Мухамад, цитирана от местните медии.

"Няма да изнесем нито едно животно, ако няма разрешение от органа по околна среда на другата държава."

Тя заяви, че министерството създава протокол за евтаназия като крайна мярка.

Колумбийските експерти отдавна предупреждават, че неконтролируемото размножаване на хипопотамите представлява заплаха за хората и местната дива природа.

Според изчисленията до 2035 г. популацията може да достигне 1000 животни, ако не се предприеме нищо, но защитниците на животните твърдят, че стерилизацията е свързана със страдание за животните и с голяма опасност за ветеринарите, които я извършват.

Хипопотамът е едно от най-големите сухоземни животни, като възрастните мъжки екземпляри тежат до три тона. Те са и сред най-опасните, като убиват около 500 души годишно.

Рибарските общности по река Магдалена са били обект на нападения, а някои хипопотами нахлуват в училищен двор, въпреки че никой не е убит.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!