Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Световния ден на диабета 14 ноември: Смяната на протокола за инсулин - параграф 22 за родителите на деца с диабет тип 1

Доц. Маргарита Аршинкова: С 3 на сто се увеличава захарният диабет тип 1 при децата всяка година

Специалист по детски болести и детска ендокринология е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за диабета при децата

2
Доц. Маргарита Аршинкова - - ендокринолог в Клиниката по детска ендокринология болести на обмяната на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" София
Снимка: Гергана Хрисчева

За децата с диабет тип 1, съвременни методи за проследяване на кръвната захар, как реагират лекари и родители при липсващ инсулин  - разказваме в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата".

Епизодът е продължение на темите за диабета, затлъстяването, достъпа на нашите пациенти до иновациите.

Смяната на протокола за инсулин, когато има дефицит  - параграф 22 за родителите на деца с диабет тип 1
С какъв инсулин се лекуват децата в България?

Има ли проблеми с електронните рецепти и протоколи за антидиабетните медикаменти?

Децата с диабет тип 1 или с диабет тип 2 - как се диагностицират и лекуват?

Кога у нас ще са достъпни най-новите хибридни варианти на т.нар. "умна" помпа - сензор?

Слушайте епизода тук: 

Гост в епизода е:

🟠Доц. Маргарита Аршинкова - ендокринолог в Клиниката по детска ендокринология болести на обмяната на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" София

СБАЛДБ

От разговора ще научите:

🟠Защо поставянето на инсулиновата инжекция е предизвикателство за родителите и детето

🟠Има ли затруднения с електронните протоколи и рецепти за антидиабетните медикаменти

🟠За кои видове инсулин се изписват електорнни протоколи от детски ендрокринолог и за кои от общопрактикуващия лекар

🟠Какво представлява диабет тип I, по какво се различава от по-популярния диабет тип 2

🟠Как се отключва и по какъв начин се диагностицира диабет тип 2

🟠Какви са факторите на външната среда, които могат да доведа до развитие на диабет тип I

🟠Всички пациенти с диабет тип I ли трябва да използват инсулин, за да поддържат нивата на захар

🟠Има ли проблеми с доставката на инсулин в момента

🟠Какво представляват инсулиновите помпи и кои пациенти могат да ги използват и какви са предимствата им

🟠Защо само 30 на сто от тийнеджърите използват инсулиновите помпи в световен мащаб

🟠Очаква ли се българския пациент да има достъп до най-модерните т.нар. умни системи - сензор - помпа

🟠Какво трябва да се има предвид за острите усложнения на диабета при децата

🟠Какво трябва да носят при консултация родителите като данни за проследяване на състоянието на детето им

СБАЛДБ

"600 деца се проследяват в Клиниката по детска ендокринология болести на обмяната на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" София. Диабетът при децата се превърна в социално значимо заболяване и за съжаление увеличава честотата си с всяка година. С 3 на сто се увеличава захарният диабет тип 1 при децата всяка година в световен мащаб. У нас статистиката е затрудена, защото няма регистър.

Тревожен сигнал е за родителите, че през определено време липсва някой от видовете инсулин, защото това означава, че едно живостоспасяващо за детето им лекарство не могат да си го снабдят навреме.

Дали може да се смени един инсулин с друг - може да се замени, но това понякога отнеме време, а и детето си е свикнало с този вид инсулин в инсулиновата писалка. А понякога вида на инсулинът определя и начина на хранене, който ще има детето, това заяви за подкаста на БНР "В центъра на системата" доц. Маргарита Аршинкова - ендокринолог в Клиниката по детска ендокринология болести на обмяната на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев".

"Трите фирми, които доставят инсулин в България, доставят най-добрия инсулин, с който се лекуват всички деца в Европа и в Америка. Той е качествен, рекомбинантен, към него няма сериозни реакции имунологични, така че не става въпрос за пречистени инсулини, а за най-доброто качество инсулини, с които разполагаме.

Проблемът е, че последните 10 - тина години има периоди, в които не достига, като дефицит има в световен мащаб, повече на тези инсулини, които са предварително зарадени в писалки.


При недостиг на инсулин, за някои от видовете се налага родителят да посети отново ендокринолога и да се изпише нов протокол за нов вид писалка и инсулин. Това отнема време - и изписването на протокола, и одобрението от на новия вид инсулин от НЗОК.

Това донякъде затруднява и нашата работа, защото, ако изчезне един вид инсулин, е трудно на всички пациенти веднага да напишем протоколи. Освен това се налага отново да се представят изследвания на пациента - все едно започваш ново лечение.

Засега фирмите помагат, насочват пациентите към аптека, където знаят, че е доставен този вид инсулин, а доколкото зная, вносът е достатъчен, но има реекспорт и затова тези проблеми, поясни още за БНР доц. Аршинкова.

"Контролът на диабета определя бъдещето на детето, ако то няма усложнения на диабета, ако то през цялото време е поддържало близки до нормалните кръвни захари, това означава, че то ще има същото качество на живот, както едно дете, което няма диабет. Така че, бъдещето на децата е в ръцете на техните родители, категорична е доц. Аршинкова.

"Правят големи усилия от Министерството на здравеопазването проблемите с недостигът на инсулин да се разрешат, а това, че протоколите за инсулин и част от документите за ТЕЛК са електронни е огромно облекчение за пациентите и родителите, като дава и по-бърз, облекчен и пълен достъп до терапията, обобщи доц. Маргарита Аршинкова за подкаста на БНР "В центъра на системата".


Доц. Маргарита Аршинкова е специалист по детски болести и детска ендокринология и болести на обмяната с над 25 години опит. Проследява и диспансеризира за наблюдение деца със захарен диабет и други ендокринни заболявания - отклонения в растежа и пубертета, заболявания на щитовидната жлеза, заболявания на другите ендокринни жлези. Доцент е в Катедрата по педиатрия на Медицински университет София. Към момента е ендокринолог в Клиниката по детска ендокринология болести на обмяната на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" и част и от екипа специалисти на МЦ по Детски болести София. Автор е на редица публикации в български и международни издания в областите ендокринология и диабет.


Очаквайте още епизоди по темата.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна