Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бербатов подкрепя протеста срещу БФС, ако е мирен

Държавата не иска да работи с централата, казва бившият нападател

Димитър Бербатов
Снимка: БГНЕС

Подкрепям протеста срещу Българския футболен съюз, стига да е мирен и законен. Това заяви кандидатът за президент на футболната централа Димитър Бербатов по bTV. Бившият национал коментира готвения протест срещу ръководството на БФС преди европейската квалификация с Унгария на 16 ноември. От съюза преместиха двубоя в Пловдив, по препоръка на УЕФА, от опасения за евентуалните протести на феновете в София.

Бербатов бе категоричен, че подкрепя протестът на привържениците, стига той да е мирен и законен, като се радва от обединението сред футболната общественост. „Мнението ми е, че има обединение – подкрепям протеста, стига да е мирен, това е нещо нормално след толкова години на управление на хора, които си мислят, че са безнаказани. Всичко трябва да бъде в границите на мирното и на закона. Когато се бориш срещу такива хора – чудовища, не трябва да ставаш чудовище. Ние трябва да се опитаме да останем хора. Момчетата от националния отбор не носят никаква вина и трябва да си изиграят мача. След 18 години сме стигнали до тази ситуация. Аз и моят екип протестираме две години вече по наш начин. Толкова се радвам, че има обединение на хората, които ще покажат несъгласието си срещу всичко това“, започна той и продължи по отношение преместването на срещата под тепетата:

„Това вече аз не мога да кажа какво е станало, но мога да предполагам какво е станало. Да бъде изпратено писмо от БФС до УЕФА поради тези евентуални безредици, молят УЕФА да премести мача. Най-вероятно те не са били запознати. Страхът, който прозира тук, е важен. Тук са моментите, които будят насмешка – президентът си писа шестица. Ако си отличник, от какво бягаш? Абсурдно и жалко. Момчетата не носят вина, трябва да им бъде позволено да могат да играят. Самото недоволство, самите протести са срещу управлението на българския футбол. Всички го знаят, дори хората, които питат „Кой ни иска оставките“. Футболът не трябва да пострада и не трябва да се стига до крайни неща“.

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед за пореден път призова за честен и изборен Конгрес като решение на проблемите на българския футбол. „Не изтича. Ние затова се борим две години и половина, продължаваме битките в съда. С един нормален и честен Конгрес може да се обърнат нещата. Хората, които управляват, нямат морални ценности – за тях думата „оставка“ не съществува. На изборния Конгрес клубовете решават, без да са притискани и репресирани, да изберат техния човек. Това са погледи в бъдещето, които са минимум 10 години напред. В момента каузата не е Бербатов да бъде президент – каузата е тези хора да не бъдат управленци на българския футбол. Всеки, който се чувства достатъчно подготвен, може да заповяда на този изборен Конгрес. За мен не е на живот или смърт да стана президент. Не искаме тези хора да управляват заради поредица от нарушения. Когато се стигне до такъв Конгрес – БФС изключва тайно, задкулисно клубове – тези клубове, ако си изразят мнението, в повечето случаи са изключени. Впоследствие им се дава възможност да се пререгистрират, но с различни хора в Изпълкома. Ако се приемат отново, те нямат право на глас на следващ Конгрес. Ние се борим с това, което е пред нас. Колкото повече време се отнема, толкова повече ще продължат машинациите. Изключените клубове – искахме да направим среща с министъра на спорта, първоначално той се бе съгласил на такава среща. Впоследствие министърът я отказа, защото екипът му мислел, че това ще е вмешателство в работата на БФС. Клубовете останаха разочаровани, защото ни повярваха, че ще има такава среща“, разкри още той.

Бербатов изрази мнение, че държавата не иска да работи с БФС, а футболната ни централа няма как да работи с държавата. „Държавата не иска да работи с БФС, както и от БФС не искат да работят с тях, защото са доказани лъжци. Те няма как да работят с държавата, но и тя трябва да помага на българския спорт, инфраструктурно. В същото време, крайната точка е вече толкова отминала, че държавата трябва да вземе мнение. В екипа на спортния министър явно работят по различен начин“, каза още кандидатът за президент на БФС и продължи относно това дали евентуална квота за брой чужденци в един отбор може да помогне на футбола ни:

„Това е един от проблемите на българския футбол, свързан с това, че не се дава много шанс на българските футболисти да играят. Когато могат да играят повече чужденци, нормално е да страдат нашите момчета. Когато са такива разпорежданията на БФС, тогава страдат и нашите футболисти“, сподели още той и коментира накратко информацията, че от Българския футболен съюз са извикали свещеник на базата в Бояна, който да прочете молитва против уроки. „Това вече минава рамките на комедията и трагедията, не е сериозно. Толкова много проблеми в българския футбол – по-важното е обединението, което се случва в момента“.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени