Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският върховен съд отказа да екстрадира украинския магнат Жеваго

Констянтин Жеваго
Снимка: english.nv.ua

Върховният съд на Франция отказа да екстрадира украинския бизнесмен Констянтин Жеваго в Украйна, като решението представлява удар по правителството в Киев, което е под все по-голям натиск да се бори с корупцията, съобщава агенция Блумбърг.

Съдът приключи делото и премахна всички ограничения върху движението на магната, посочва Блумбърг, цитирайки пресслужбата на Жеваго - собственик на украинския производител на желязо Ferrexpo Plc.

Висшите съдии са цитирали военното положение в Украйна след началото на руската инвазия и "реалния риск от явен отказ от правосъдие" при настоящите обстоятелства, като повод за взетото решение. Самото решение на висшите магистрати подкрепи отхвърлянето на искането за екстрадиция от по-долна съдебна инстанция и е окончателно във Франция.

Правителството на украинския президент Володимир Зеленски трябва да засили борбата срещу подкупите и измамите, тъй като иска от съюзниците да предоставят продължителна икономическа подкрепа за военните усилия и лобира за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. По-рано тази година председателят на Върховния съд на Украйна беше свален с вот на недоверие, след като следователите казаха, че са разкрили "мащабна корупция" в най-висшия съдебен орган на държавата, напомня Блумбърг. Националното антикорупционно бюро пък обвини Жеваго в плащане на подкуп на съдебни служители, които обвинения обаче той отрече.

Жеваго беше задържан през декември миналата година в хотел в луксозния френски ски курорт Куршевел по подозрение за пране на пари и присвояване на средства, свързани с банковия му бизнес у дома, в Украйна. Той нарече случая "скалъпен и политически мотивиран".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна