Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вашингтон пост": Високопоставен украински офицер е координирал атаката срещу "Северен поток"

Саботажът на "Северен поток", 29.09.2022 г.
Снимка: АП/БТА

Украински военен офицер е координирал миналогодишната атака срещу газопровода "Северен поток", предаде Ройтерс, като цитира в. "Вашингтон пост". 

Никой не е поел отговорност за атаките през септември 2022 г., които бяха извършени край датския остров Борнхолм и разкъсаха три от четирите линии на системата, която доставя руски газ за Европа.

Вашингтон и НАТО го нарекоха акт на саботаж, докато Москва заяви, че това е "акт на международен тероризъм".

Роман Червински, бивш служител на разузнаването, който е служил в специалните сили на украинската армия, е ръководил екип от шестима души, но не е планирал нападението, съобщава "Вашингтон пост", цитирайки анонимни източници от Европа, включително от Украйна. Самият Червински отрича участие.

Говорител на украинските военни заяви пред Ройтерс, че няма информация за това твърдение. Украинското външно министерство и Службата за вътрешна сигурност на Киев засега не са отговорили на молбите за коментар.  

Американското издание съобщи също, че президентът Володимир Зеленски, който отрича ролята на Киев във взривовете, не е знаел за операцията. Миналата седмица Зеленски замени ръководителя на силите за специални операции на Украйна.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследвания за експлозиите в "Северен поток", които изпратиха облаци от метан в атмосферата в резултат на изтичане, продължило няколко дни.

В момента Червински е в ареста за превишаване на правомощията след опит през 2022 г. да убеди руски пилот да дезертира към Украйна, което според разследващите е довело до смъртоносна руска атака срещу украинска военновъздушна база.

Откровен критик на администрацията на Зеленски, Червински заяви, че делото срещу него е политическо и че по време на тази операция е изпълнявал заповеди .

Неговият командир по това време, генерал-майор Виктор Ханушчак, заяви пред украински медии по-рано тази година, че висшето военно ръководство е одобрило заговора за привличане на руския пилот.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени