Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шенгенските визи стават дигитални

Хората, които кандидатстват за визи за посещение на Шенгенското пространство на Европа, скоро ще го правят чрез онлайн платформа, съгласно промяна, приета от външните министри на ЕС в понеделник, предава АФП. 

С преминаването към цифровизация на визовия процес ще отпадне и необходимостта кандидатите да получават стикер в паспорта си, което означава, че вече няма да има срещи в консулствата или офисите на доставчиците на услуги.

Промяната, представена след няколкомесечен законодателен процес, ще влезе в сила три седмици след публикуването ѝ в административния държавен вестник на ЕС, което се очаква скоро.

Шенгенското пространство включва 23 от 27-те държави - членки на ЕС, както и асоциираните съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

"Онлайн визовата система ще опрости процеса на кандидатстване за визи за пътниците", заяви испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна в момента председателства ЕС. След като тя бъде въведена, хората, които кандидатстват за краткосрочен престой в Шенгенското пространство, ще качват документи, данни и електронни копия на документите си за пътуване с биометрична информация и ще плащат такси - всичко това чрез онлайн платформа. Ако бъдат одобрени след проверка в базата данни, те ще получат криптографски подписан баркод, който да разпечатат или да съхранят в устройство.

Но на някои кандидати, които подават документи за първи път, или на тези с нов паспорт или променени биометрични данни, все пак може да се наложи да се явят на лична среща.

В някои страни, като Австралия, вече са въведени подобни системи, при които онлайн визата е свързана с паспорта на лицето, без да е необходимо да се поставя стикер в него. В повечето случаи гражданите на повече от 60 държави по света, включително Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Съединените щати, не е необходимо да кандидатстват за шенгенски визи за кратки посещения.

Но скоро те все пак ще трябва да кандидатстват онлайн за предварително проверено влизане в рамките на много отлаганата Европейска система за информация и разрешение за пътуване (ETIAS), подобна на системата ESTA, използвана в САЩ. Всички посетители, които влизат в Европейския съюз - с визи или безвизово пътуване, както и с ETIAS - ще преминат през автоматизирана система за влизане/излизане от ЕС (EES), чието въвеждане също се забави много.

Компютъризираната система ще записва данните за лицето и биометричните му данни, както и датата на влизане и излизане, като ще следи за просрочени и отказани влизания. 
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна