Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС договори ограничаване на емисиите на метан върху вноса на изкопаеми горива

ЕС се споразумя и за проследяване и намаляване на метановите емисии в нефтения и газовия сектор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз постигна сделка в ранните часове на сряда относно закон за налагане на ограничения за емисиите на метан върху вноса на петрол и газ в Европа от 2030 г., оказвайки натиск върху международните доставчици да намалят изтичането на газа, имащ мощен парников ефект, съобщава Ройтерс.

Метанът е втората най-голяма причина за изменението на климата след въглеродния диоксид и в краткосрочен план има много по-голям затоплящ ефект. Бързото намаляване на емисиите на метан през това десетилетие е от решаващо значение, ако светът иска да избегне тежки промени в климата.

След разговори, продължили цяла нощ, преговарящите от държавите членки на ЕС и Европейския парламент се съгласиха да наложат "максимални стойности на интензитета на метан" до 2030 г. на производителите в чужбина, изнасящи изкопаеми горива за Европа, се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

Правилата за внос вероятно ще засегнат основните доставчици на газ, включително Съединените щати, Алжир и Русия. Москва намали доставките за Европа миналата година и оттогава беше заменена от Норвегия като най-голям доставчик на газ по тръбопроводи в Европа, чиито доставки са с най-нисък интензитет на метан в света.

"Най-накрая, ЕС се справя с втория най-важен парников газ посредством амбициозни мерки", посочи Юта Паулус, съводещ преговарящ на Европейския парламент, добавяйки, че законът "ще има отражение в световен мащаб".

Метанът изтича в атмосферата чрез течове от тръбопроводи и инфраструктура на петролни и газови находища.

Сега законът ще бъде представен на Европейския парламент и страните от ЕС за окончателно одобрение. Тази стъпка обикновено е формалност, която преминава през предварително договорени сделки.

Европейският съюз постигна и споразумение относно законодателство за проследяване и намаляване на емисиите на метан в нефтения и газовия сектор, съобщи ротационното испанското председателство на Съвета на ЕС.

След разговори, продължили цяла нощ, преговарящите от страните членки на ЕС и Европейският парламент се споразумяха и за закон, който въвежда нови изисквания за секторите на петрола, газа и въглищата за измерване, докладване и проверка на емисиите на метан, съобщи още испанското председателство.

Сега законът ще бъде представен на Европейския парламент и страните от ЕС за окончателно одобрение. Тази стъпка обикновено е формалност, която преминава през предварително договорени сделки, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна