Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Устни като на Кали: Индийската богиня вдъхновила логото на "Ролинг стоунс"

Снимка: ФБ/Мик Джагър

Един от най-известните в света символи на група – червен език и устни, с които веднага човек асоциира "Ролинг стоунс", е бил вдъхновен от индийската богиня Кали. Това разказа фронтменът на легендарната британска банда Мик Джагър пред индийска медия, предаде АФП.

Британският Музей на Виктория и Албърт, който притежава оригиналната творба в колекциите си, я нарича "един от най-разпознаваемите мигновено символи на рокендрола в света".

Вдъхновението за логото се корени в езика и устните на хиндуистката богиня Кали, разказа Джагър в публикувано днес интервю за "Таймс оф Индия".

Кали, обичайно изобразявана като четириръка синя дама с дълъг език, подал между червени устни, е боготворена от индийците като богиня на унищожението и времето.

"Брат ми пътуваше в Индия. Той ми даде някои книги да чета. През 1969 г. търсех някакво изображение, което да хваща окото и тогава видях изображение на езика на Кали. След това Джон Паше създаде тази модернистична версия", заяви Джагър по време на посещение в Мумбай.

Оттам той сподели и свои снимки пред статуя на Кали.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна