Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания и Португалия завършиха квалификациите с победи

Ле Норман (№3) вкарва първия гол за Испания срещу Грузия.
Снимка: БТА

Националният отбор на Португалия по футбол си беше осигурил вече класиране за Евро 2024, но завърши със стил, като победи в последния си мач Исландия с 2:0. Така "мореплавателите" имат 10 победи от 10 мача и завършиха без грешка.

Головете за тима на Роберто Мартинес вкараха Бруно Фернандеш през първото полувреме и Рикардо Орта след почивката и с асистенция на Кристиано Роналдо. Това е исторически рекорд за португалците.

Тимът на Словакия се наложи над Босна и Херцеговина при гостуването си с 2:1. Домакините поведоха с 1:0 чрез автогол на Патрик Хросовски, но Роберт Бозеник бързо изравни, а Любомир Сатка направи пълен обрат за словаците, които бяха в този момент и с човек повече на терена заради втори жълт картон на Ренато Гойкович. Словакия също директно се класира за европейските финали.

Люксембург победи Лихтенщайн с 1:0 като гост с победно попадение на Жерсон Родригес 20 минути преди края. Успехът бе постигнат с 10 души, след като Данел Синани от Люксембург бе изгонен от терена още в петата минута. Тимът завърши трети в Група "J".

Испания се наложи над Грузия с 3:1 в последния си мач от Група "А" в квалификациите и си осигури да бъде сред поставените отбори при жребия. Головете за испанците във Валядолид вкараха Ле Норман, Феран Торес, а Лука Лохошвили отбеляза в собствената си врата. Хвича Кварацхелия бе изравнил за кратко за Грузия. Мачът ще се запомни главно с тежката контузия на халфа на Барселона Гави в коляното.

Шотландия и Норвегия направиха зрелищно равенство 3:3. Скандинавците два пъти излизаха напред в резултата чрез Арон Донум и Йорген Ларсен, но шотландците направиха пълен обрат с попадения на Джон Макгийн, Стюърт Армстронг и автогол на Лео Остигор. Мохамед Елиунуси изравни за Норвегия в края. Шотландия си беше гарантирала класиране за Евро 2024, но норвежците без Ерлинг Холанд завършиха достойно квалификациите.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени