Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стокхолм кандидатства за ЗОИ 2030

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Градският съвет в Стокхолм изрази подкрепа с финансови гаранции за провеждане на зимна Олимпиада през 2030, следвайки примера на шведското правителство. Кметът Карин Ванагор заяви, че организаторите ще работят за провеждане на Игри, които няма да навредят на климата, икономиката и обществото.

Шведското правителство реши да подкрепи кандидатурата преди десет дни. Условията бяха подобни, като политиците настояват за използването на вече изградени съоръжения и за допълнително финансиране от спонсори и Международния олимпийски комитет (МОК).

Шведският олимпийски комитет и параолимпийският комитет работят по кандидатурата от началото на годината. Повечето състезания ще бъдат проведени във и покрай столицата Стокхолм, но такива ще има още в Оре, Сьодертеле, Йостерсунд и Фалун. Дисциплините бобслей и спускане с шейнички пък ще останат за латвийския улей в Сигулда.

МОК трябваше да избира домакин на Олимпиадата през 2030 тази година, но ще го направи през следващата заради продължаващото изследване на организацията за климатичните промени. На последното си заседание от МОК приеха предложение за евентуално двойно домакинство на Олимпиадите през 2030 и 2034. Кандидати за 2030 са още Швейцария и Франция, а Солт Лейк Сити (САЩ) предпочита 2034 заради домакинството на Лос Анджелис на лятна Олимпиада само две години по-рано.

Швеция е приемала само веднъж Олимпийски игри - летните през 2012 в Стокхолм. Следващите зимни са през 2026 в Милано и Кортина (Италия), които победиха кандидатурата на Стокхолм и Оре в гласуването.
По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени