Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейтенант д-р Петя Петрова и лейтенант д-р Богомил Иванов за адреналина и мисията да помагаш в екстремни условия

Във ВМА ни научиха на най-важното - как разсъждава лекарят и как да мислим за пациента

Лекари от първия в България випуск по специалността „Военен лекар” са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата"

Мисия - военен лекар - разказваме през очите на младите лекари в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата".

Двама от първите курсанти от випуск - „Военен лекар” са гости в навечерието на празника на Военномедицинска академия - 1 декември.

Защо и важен триажът при кризисна ситуация с голям брой пострадали слушайте в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата".

Слушайте епизода тук: 

Гости в епизода са:

🩺Лейтенант д-р Петя Петрова, военен лекар в Авиобаза Безмер, Ямбол

🪖Лейтенант д-р Богомил Иванов, военен лекар на Учебен полигон в Ново село


От разговора ще научите:

🪖Кое кара младите хора да се насочат към специалността „Военен лекар”

🩺Какви обучения преминават курсантите в специалността "Военен лекар"

🪖Кое е най-важното качество на военния лекар

🩺 Защо ВМА е най-добрата база за специализация на военните лекари

🪖Защо е важно военните лекари да участват в международни обучения

🩺Какво не му достига на българското здравеопазване

"Тези шест години на обучение преминаха много бързо и мога да кажа, че сме от малкото хора, които преживяхме неща, които ни оформиха като личности, които искат да следват мечтите си, разказа за БНР лейтенант д-р Петя Петрова.

"Във Военноморското училище придобихме умения чрез различни курсове, като водолазни умения. Не мисля, че е рискова нашата професия, защото е важно човек каква воля притежава. Все пак на 18 години поехме отговорността да придобием две висши образования, което ние прескочихме без проблеми.

Аз съм борбен човек и в тежките ситуации знам, че трябва да се запази самообладание и здрав разум, за да се прецени какво трябва да се направи за спасяването на пациента. 

Аз съм се насочила към анестезиолгия и реанимация и се надявам скоро да специализирам. Бих искала да остана във ВМА да поработя, а след това да отида на курсове в чужбина по медицинската част. Сега ноември в края заминавам с моя колежка на подобно обучение в Германия.

То ще ни даде повече опит, знания, за да ги приложим тук в България при евакуации и помощ за пострадали. Бих отишла в "гореща точка".

Имахме обучение с американски лекари за реакция в кризисна ситуация и бих казала, че те са си направили по доста по-интересен начин нещата за запомняне и прилагане. Триажът е най-важен в такава ситуация.

ВМА ме преориентира към коя специалност да се насоча, защото специалистите в Клиниката по анестезиология и реанимация са едни страхотни хора, които успяха ни привлекат с техният подход, сподели още лейтенант д-р Петя Петрова.


"Чувството днес е малко странно - да преминем от курсанството към офицерството, но вярвам, че сме достатъчно, за да се справим с предстоящата работа. Чакат ни още обучения. И в МУ-Варна и във Военноморското училище натрупахме изключително голям опит, сподели за БНР лейтенант д-р Богомил Иванов.

"Има доста желаещи, които искат да придобият нашата специалност, но в интерес на истината, не всички могат и успяват да се справят психически, на тях им се наложи да прекъснат.

При нас е много важно да имаш здрава психика и да знаеш коя е целта, както и да я преследваш. Защото тогава човек се справя с трудностите и калява волята си и характера си. Да държиш със зъби и нокти на това, което искаш, да се бориш и да не се отказваш, каза още лейтенант д-р Иванов.

Той е готов да отиде на обучение в съюзните армии, защото там има много добре развито медицинско осигуряване на войските в разнообразни аспекти. Той вече е участвал през лятото у нас в подобно учение с Националната гвардия на щата Тенеси. Те са им предоставили много достъпно своите знания, изтъкна д-р Иванов.

"Военният лекар трябва да може най-вече да реагира в ситуации с много пострадали, да направи първоначален триаж, както е при военни действия. Тоест ние трябва да успеем да помогнем на максимален брой хора при ограничен брой средства. Това е най-голямото предизвикателство. Да надмогнем личното над професионалното, поясни още лейтенант д-р Богомил Иванов.

Във ВМА ни научиха на най-важното - да ни отворят очите как разсъждава лекарят и как да си приложим знанията в реална среда. Да се задълбочим и да мислим за пациента.

ВМА като база ни посрещна с изключително добри условия, както аз обучение, така и за работа. Запознаха ни с видове операции, които не се извършват никъде другаде в страната. Това е чернодробната трансплантация, високоспециализирани дейност, която се извършва от много малка група от хора и тези хора са тук. За нас е огромна чест, че бяхме до тези хора, каза д-р Иванов.


Младите военни лекари споделиха, че здравеопазването в периферията на страната не е такова, както в големите градове, няма добре развита спешна помощ там, някои областни болници са в тежко финансово и кадрово обезпечаване.

И още - младите лекари срещат трудности с намирането на работа и работят за много ниско заплащане, независимо от квалификацията - това е са двете големи пропасти в нашето здравеопазване - неравен достъп до здравеопазване и недобре заплатен труд за започващите в кариерата лекари.


17 курсанти от първия в историята на България випуск по специалността „Военен лекар” получиха своите офицерски пагони на официална церемония във Военномедицинска академия. Обучението им стартира през 2017 г. по тристранна програма на ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. След като завършат, новите военни лекари имат възможност да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво.


Лейтенант д-р Петя Веселинова Петрова е родена на 10.10.1998 в гр. Карнобат. През месец май 2017 година завършва средното си образование в град Карнобат, СУ" Христо Ботев" с отличие. През месец октомври 2023 година завършва и висшето си образование за ''Военен лекар'' в град Варна от тристанния договор между Висше Военноморско Училище '' Никола Й. Вапцаров'', Медицински Университет " Проф. д-р Параскев Стоянов' и Военномедицинска академия - София. От октомври месец 2023 година работи в 22-ра Авиобаза Безмер, град Ямбол.

Лейтенант д-р Богомил Иванов Иванов е роден на 26.08.1998 г. в гр. Елхово, в семейство на военнослужещи. Средното си образование завършва в Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" гр. Сливен през 2017 с профил "История и право", с отличен успех. Същата година е приет за обучение по специалността "Организация и тактика на военни формирования на тактическо ниво", специализация "Медицинско осигуряване на въоръжените сили". По време на обучението си заема длъжностите "Помощник-командир на екипаж" и "Командир на екипаж". Успешно завършва висшето си образование през 2023 г., придобивайки бакалавърска степен по "Военно дело" и магистърска степен по "Медицина". Първото му назначение е като старши лекар и началник на медицински пункт на военно формирование 32450 - Мокрен.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия