Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК стартира първия търг за водородни инициативи на стойност 800 млн. евро

Европейската комисия стартира днес първия търг в рамките на т.нар. Европейска водородна банка в подкрепа на производството на възобновяем водород в Европа, с първоначални 800 милиона евро от приходи от търговия с емисии, насочени през Фонда за иновации, най-голямата в света програма за финансиране на иновативни нисковъглеродни технологии.

Производителите на възобновяем водород могат да кандидатстват за подкрепа под формата на фиксирана премия за килограм произведен водород. Премията има за цел да преодолее разликата между производствената цена и цената, която потребителите в момента са готови да платят, на пазар, където невъзобновяемият водород все още е по-евтин за производство, посочват от Комисията.

Водородната банка допълва други политически инструменти за изграждане на пазар за възобновяем водород, стимулиране на инвестициите в производствения капацитет и машабно увеличаване на производството. Възобновяемият водород има решаваща роля в бъдещия енергиен микс на Европа, по-специално за декарбонизацията на тежката промишленост и някои транспортни сектори, заменяйки изкопаемите горива. Като позволява по-бързо внедряване на иновативни водородни технологии, пилотният търг ще допринесе за целта на плана REPowerEU за производство на 10 милиона тона водород в ЕС до 2030 г.

В рамките на пилотния търг производителите на възобновяем водород, както е определено в Директивата за възобновяема енергия и нейните делегирани актове, могат да подават оферти за подкрепа от ЕС за определен обем производство на водород. Офертите трябва да се основават на предложена ценова премия за килограм произведен възобновяем водород до таван от 4,5 евро на килограм. Офертите до тази цена и които отговарят и на други квалификационни изисквания, ще бъдат класирани от най-ниската към най-високата предложена цена и ще получат подкрепа в този ред, докато средствата по този търг не бъде изчерпани.

Избраните проекти ще получат предоставената субсидия в допълнение към пазарните приходи, които се генерират от продажбите на водород, за период до 10 години. След като бъдат подписани проектните споразумения за безвъзмездна помощ, те ще трябва да започнат да произвеждат възобновяем водород в рамките на пет години.

Желаещите да участват в търга трябва да кандидатстват до 8 февруари 2024 г.  чрез портала за финансиране и търгове на ЕС.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна